Prikkelt en inspireert het debat over architectuur, stedelijke ontwikkeling en landschap in Eindhoven en omgeving.

Agenda

Eigen activiteiten

Nieuws

 • MA 13 februari
  Lezing: cepezed
  Natlab
  20.00 uur

  zie middenkolom.

 • Ma 13 maart
  lezing: inbo
  Natlab
  20.00 uur

  zie middenkolom

 • MA 10 april
  lezing: UNStudio / OTH
  Natlab
  20.00 uur

  zie Middenkolom

 • MA 10 april lezing: UNStudio / OTH

  Het drieluik over nieuwe architectuur in Eindhoven wordt afgesloten door Marc Hoppermann van UNStudio en Ferdinand van Dam van OTH. Ze zijn te gast op maandag 10 april 20.00 uur Ntalb. UNStudio en OTH ontwierpen de transformatie van het Rabobankkantoor aan de Fellenoord. Uitgangspunt voor de sloop van het huidige kantoorpand is dat 95% van het materiaal wordt hergebruikt. Waar mogelijk krijgen onderdelen in het nieuwe kantoor op dezelfde locatie een tweede leven. Het overgrote deel van de materialen zal hoogwaardig gerecycled worden, Vrijkomend metaal en hout vinden een weg in nieuwe metaal- en houtproducten en vrijkomend betonpuin wordt dusdanig bewerkt dat deze dienst kan doen als grindvervanger bij de productie van betonmortel en betonwaren. Maar ‘toekomstbestendig ontwerpen’ is volgens Marc Hopperman van UNStudio meer dan het hergebruiken van materiaal of het behalen van een BREEAM-keurmerk… Maandag 10 april 2017, 20.00 uur Natlab: Marc Hopperman (UNStudio) en Ferdinand van Dam (OTH).

  MA 10 april lezing: UNStudio / OTH
 • DO 13 april lezing: vormgeven aan gevoel

  De publieke ruimte kent vele functies en betekenissen. Daarmee hangen ook uiteenlopende gevoelens samen: van onbehagen tot welbevinden. Tijdens deze lezing staat de vraag centraal of en hoe deze gevoelens kunnen worden beïnvloed. Te gast is Cora van Zwam werkzaam als adviseur openbare ruimte bij de gemeente Amersfoort. Ze is bestuurslid van de Stichting Veilig Ontwerp en Beheer (SVOB). De stichting richt zich op veilig ontwerp en beheer van gebouwen, woningen en buitenruimte. Daarnaast is Cora van Zwam één van de auteurs van het Handboek Veilig Ontwerp en Beheer (Thoth, 2008/2011) dat inzoomt op beheer in relatie met veiligheid. Ook te gast is Wouter Tooren (Bureau Eyckveld). Wouter Tooren is sinds 2010 actief als onderzoeker en ontwerper gespecialiseerd in de omgevingspsychologie. Hij is voorzitter van werknemerscoöperatie Eyckveld, waar ontwerpers en gedragsdeskundigen interdisciplinair samenwerken aan ontwerpvraagstukken. Als je weet hoe een omgeving mensen beïnvloedt kunnen er grote verbeteringen mogelijk zijn in het welzijn van mensen. Met dit uitgangspunt doet Eyckveld onderzoek naar gedrag in de leefomgeving. Eyckveld ontwikkelt daarbij oplossingen en concepten gericht op het ondersteunen van de behoeften van mensen en programma's en ontwerprichtlijnen voor het inrichten van de publieke ruimte.

  Donderdag 13 april, 19.00 uur, Van Abbemuseum, auditorium. Entree: € 5,- Aanmelden/kaartjes

 • MA 1 mei: Deadline Dirk Roosenburgprijs 2017

  De Dirk Roosenburgprijs is de architectuurprijs van de gemeente Eindhoven. De prijs wordt sinds 1989 namens het College van B&W tweejaarlijks toegekend aan een gerealiseerd ruimtelijk project. Zowel gebouwen (architectuur) als projecten op het gebied van publieke ruimte en groen komen in aanmerking voor nominatie. In 2017 wordt de prijs weer uitgereikt aan een opgeleverd project. Deelname aan de prijs is gratis, wel wordt van de deelnemers verwacht dat er, voor 1 mei 2017, een projectdocumentatie beschikbaar wordt gesteld. Lees meer...
   

  De nominatiecommissie betstaat uit: Marianne Verhoeven (landschapsarchitect, Verhoeven De Ruijter), Tim van der Grinten (architect, Moodbuilders), Jan Schrevers (architect, OAO), Karin Vissers (architect, Vissers Roelands); Jochem Heijmans (architect, Bureau Jochem Heijmans), Stefan de Bever (architect, De Bever architecten). De nominaties worden bekend gemaakt op donderdag 15 juni. In de jury nemen zitting Janneke Bierman (architect, Bierman henket architecten), Harm Tilman (hoofdredacteur, De Architect), Emile van Vugt e/o Misak Terzibasiyan (architecten, UArchitects), Evelien van Veen (architect, Van Veen Architecten), Pieter van Wesemael (hoogleraar, TU/e).
  De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 28 oktober, tijdens de DDW 2017. De uitreiking gaat gepaard met de Dirk Roosenburglezing, dit jaar wordt deze verzorgd door Floris Alkemade. Neem voor meer informatie contact op met Architectuurcentrum Eindhoven. Dit zijn de winnaars van de prijs sinds 1989:

  1989 Gezondheidscentrum Bellefroidlaan, Jo Coenen
  1991 Verbouwing Plaza Futura Leenderweg, Harry de Beer en Bert Staal
  1993 Kantoor Sociale Woningstichting Europalaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1995 Kinderdagverblijf Minoes Mortierlaan, Marx & Steketee architecten
  1997 Woongebouw met geluidsscherm Jeroen Boschlaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1999 Verbouwing de Witte Dame Emmasingel, Dirrix Van Wylick Architecten
  2001 Centrum Blixembosch, De Architectengroep Rijnboutt; Ruijssenaars; Hendriks; Van Gameren; Mastenbroek
  2003 Faculteit Bouwkunde TU/e Vertigo, diederendirrix, Bert Dirrix
  2005 Kantoren en appartementen Baekelandplein, diederendirrix, Paul Diederen
  2007 Jongerencentrum Dynamo Catharinaplein, diederendirrix, Bert Dirrix
  2009 Verbouwing Lichttoren, awg architecten  / Spilcentrum Hangar Meerhoven, diederendirrix, Bert Dirrix
  2011 Park Meerland inclusief bruggen en gemaal, Atelier DUTCH; Daf Architecten; Van Helmond | Zuidam architecten
  2013 Anton en Gerard, diederendirrix Paul Diederen; Jo Coenen Coenen/Sättele architecten
  2015 Spilcentrum ’t Hofke, UArchitects

 • DO 18 mei architectuurexcursie: Rotterdam

  Wie aan Rotterdam denkt, denkt meteen aan architectuur: De Markthal, het nieuwe station, De Rotterdam, Het Timmerhuis… maar ook: stoere havengebouwen, fraaie vergezichten over het water en bedrijvigheid van nieuwe ondernemingen. Donderdag gaan we op pad en bezoeken we onder leiding van deskundige gidsen: Verhalenhuis Belvédère, Katendrecht, Het Timmerhuis, het stationsgebied en meer. Het definitieve programma volgt snel. Deelname aan deze dagexcursie bedraagt 60 euro. Meld je hier vast aan…

  DO 18 mei architectuurexcursie: Rotterdam
 • DO 15 juni lezing: de leesbare stad

  Mijksenaar helpt elke dag miljoenen mensen hun weg te vinden. Sinds 1990 is het Amsterdamse bureau als wayfinding consultant verantwoordelijk voor Schiphol Airport. Wereldwijd gezien als het ultieme voorbeeld in de luchthavenbewegwijzering, waarmee Mijksenaar verschillende prijzen heeft gewonnen. Maar het bureau doet meer. Met de mens als uitgangspunt is het op uiteenlopende gebieden actief. Van integrale oplossingen voor transport hubs, musea en ziekenhuizen tot projecten in de publieke ruimte. Het binnenstedelijke publieke domein is een actueel en uitdagend onderzoeks- en ontwerpterrein voor Mijksenaar. Hoe vinden 'locals, regulars en visitors’ eenvoudig en prettig hun weg in de stad? Wat zijn de beste oplossingen om de stedelijke omgeving optimaal ‘leesbaar’ te maken?

  Donderdag 15 juni, 19.00 uur, Van Abbemuseum, auditorium. Entree: € 5,- Aanmelden/kaartjes

 • ZA 17 en ZO 18 juni Dag van de Architectuur

  De jaarlijkse Dag van de Architectuur vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 en 18 juni. Er wordt momenteel aan een programma gewerkt. Info volgt snel.

 • ZA 9 en ZO 10 september Open Monumentendag

  De jaarlijkse Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 9 en 10 september 2017. Het thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Meer info volgt. 

 • Opgeleverd: tuinhuisje van Caspar Schols

  Dit uitschuifbare tuinhuis ontwierp Caspar Schols voor zijn moeder. Het is gemaakt van hout, glas en staal. In het tuinhuisje moest onder meer genoeg ruimte bieden voor optredens, etentjes voor twintig gasten en je moest er te kunnen slapen. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal niet te kunnen in het compacte huisje, maar schijn bedriegt, zoals dit filmpje illustreert. Het project is aangemeld voor de Dirk Roosenburgprijs 2017... Inzenden kan tot 1 mei...

  Opgeleverd: tuinhuisje van Caspar Schols
 • Verheven Huisjes wint prijsvraag Woensel-West....

  Een nieuwe eyecatcher voor de Eindhovense wijk Woensel-West. Op de hoek van de Edisonstraat en de 2de Franklinstraat komt een blok met kleurrijke arbeidershuisjes op een grote sokkel. De 'Verheven Huisjes' van Bygg Architecture won de ontwerpwedstrijd van corporatie Sint Trudo. De bekendmaking vond plaats tijdens een netwerkbijeenkomst van Architectuurcentrum Eindhoven. Zie reportage Studio040.

  De Eindhovense corporatie Sint Trudo schreef de prijsvraag in oktober 2016 uit in het kader van de herontwikkeling van Woensel-West. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het verbeteren van het imago van de buurt. Het realiseren van een aantal bijzondere architectonische landmarks draagt bij aan deze ambitie. De genomineerden tonen een grote betrokkenheid bij de wijk en de projecten bieden op uiteenlopende wijzen kansen voor de ontwikkeling van Woensel-West. De prijsvraag werd uitgeschre-ven conform Kompas bij Prijsvragen en Meervoudige Opdrachten. Sint Trudo wil het winnend ontwerp uit gaan voeren. Voor de uitvoering is een budget beschikbaar van € 250.000,-.

  De vijf genomineerden 

  De Verheven Huisjes: Piotr Szczesniak (Bygg Architecture v.o.f.). Winnaar
  Teamleden: Tim Kouthoofd. 

  Edison Babylon: Bas Termeer

  Groene Woud: Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects).
  Teamleden: Dennis Koek en Ivo Susi.

  Klokhuis W, het kleine broertje van: Paul Peters (Paul Peters Ontwerp).
  Teamleden: Martijn Honselaar.

  Ons Huis: Tom van Odijk (TomDavid Architecten & Suzanne Linders Architectuur).
  Teamleden: David Baars, Suzanne Linders en Pedro Rocha Maia.

  Verheven Huisjes wint prijsvraag Woensel-West....
 • Lezing- en debatavond over Smart Buildings

  op maandag 20 februari organiseert CHEOPSx avond over Smart Buildings. Slimme steden, nieuwe technologieën en interactieve architectuur zullen steden zoals we ze nu kennen drastisch veranderen. Op deze avond zal Allison Dring, directeur van Elegant Embellishments, vertellen over CO2 opnemende gevelpanelen. Deze panelen zullen de effecten van vervuiling in steden tegen gaan. Bovendien komt Hugo Jansen, adviseur bij Deerns NL, het slimste gebouw van de wereld bespreken: The Edge in Amsterdam. Verder is te gast Constantijn Berning, associate development directeur van OVG. Hij vertrelt over de ontwikkeling van slimme gebouwen op het gebied van vastgoed. Tot slot komt Roger Boersma, een Smart City ontwikkelaar van VolkerWessels iCity, vertellen over de ontwikkelingen die op dit moment worden toegepast binnen Strijp-S. Maandag 20 februari 2017, 18:30 aanvang in het Art Hotel Eindhoven. Toegang: 5 euro. Aanmelden via info@cheops.cc

 • 150 jaar Sint-Catharinakerk

  Dit jaar bestaat de Sint-Catharinakerk, ontworpen door Pierre Cuypers, 150 jaar. In en rond het iconische gebouw met de kenmerkende dubbele torens zullen tal van activiteiten plaats vinden, zoals een lezingenprogramma met onder andere Cuypers-kenner Aart Oxenaar en exposities, onder meer met bijzondere ontwerptekeningen van Cuypers. 

  150 jaar Sint-Catharinakerk
 • Opgeleverd: The Student Hotel

  The Student Hotel is met zijn markante hoogte het nieuwe icoon van de studentenstad Eindhoven. De toren is uitgevoerd in baksteen in natuurlijke kleuren. Op het maaiveld richt de publieke plint zich op het straatleven, De studentenkamers daarboven hebben uitzicht op de buurt. Terwijl de suites in de top een baken voor de stad vormen. De lichte, zandkleurig structuur met warme donkere tinten geeft de toren een warme stedelijke uitstraling. Lees meer...

  Opgeleverd: The Student Hotel
 • Winnaars van 'Eindhoven Metropolis 2066' online

  Wordt Eindhoven over 50 jaar echt een stad met een ring van wolkenkrabbers? Of vormen Eindhoven , Son en Breugel, Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo samen één stad en liggen er in hun achtertuin ‘gestapelde boerderijen’, om ruimte te besparen? Onder de titel ‘Eindhoven Metropolis 2066’ daagden Dick Bouman en Patrick Wiercx ontwerpers uit met vorostllen te komen... de winnaars presenteren hun ideeën op een eigen website... 

 • Eerste 3D geprint huis van Europa in Eindhoven

  Volgend jaar staat in Eindhoven het eerste 3D-geprinte huis van Europa. Dat hebben de gemeente en de TU/e vandaag afgesproken... Lees meer

  De Eindhovense universiteit loopt voorop als het gaat om 3D-printen van beton. Al een tijd wordt er op de universiteitscampus beton geprint. Nu wordt de volgende stap gezet: om met deze technologie ook een huis te kunnen printen. Dat betekent precieze vormen en details en ook iets printen dat veilig is om in te kunnen wonen. Het printen van een huis zelf duurt slechts twee weken, zegt TU-professor Theo Salet.
  Volgens de TU is printen van huizen de toekomst. Het is allerleerst duurzamer, omdat er preciezer kan worden gewerkt en er dus minder materialen nodig zijn. Ook is er meer mogelijk in de vormgeving van huizen en wordt het goedkoper om de huizen te produceren. En dat betekent weer dat de koper of huurder minder hoeft te betalen.
  De opkomst van het geprinte huis kan de bouwindustrie op z'n kop gaan zetten, omdat het goedkoper en duurzamer is, aldus wethouder Wonen Torunoglu. Ook kunnen klanten nu vooraf bepalen hoe ze het huis willen hebben, en dat in één keer laten ontwikkelen.
  Het is niet zo dat er straks allemaal hele grote printers in de stad staan. Waarschijnlijk worden er binnen huisonderdelen geprint. Die worden dan later buiten weer op elkaar gezet. Bron: Studio040.

 • Opgeleverd: Scholengroep Het Plein

  Atelier PRO ontwierp de renovatie en vernieuwing de voormalige Tweede Technische School aan de Rondweg. Twee scholen gebruiken nu het gebouwcomplex: Vakcollege Eindhoven (voormalig Pleincollege de Burgh) en Aloysius De Roosten. De verbouwing werd in juli van dit jaar opgeleverd. Meer info.

  Opgeleverd: Scholengroep Het Plein
 • Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood

  Diederendirrix architectuur & stedenbouw ontwierp voor hockeyclub Oranje-Rood een opvallend paviljoen. Bijzonder is de grote luifel opgebouwd uit houten gelamineerde liggers in een driehoekig raster, ondersteund door enkele kolommen. De structuur loopt van buiten door naar binnen en zorgt voor een bijzonder interieur met vrij zicht op de velden. Foto: Arthur Bagen

  Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood
 • Opgeleverd: kantoor Össur

  De nieuwbouw van Össur werd ontworpen door Dreessen Willemse. Het gebouw huisvest het hoofdkantoor van Össur Europe met opslag, 110 werkplekken en een opleidingscentrum. Centraal in het ontwerp ligt Össur World, het restaurant waar de werknemers samen werken, lunchen en vergaderen. Deze centrale ruimte staat door een vide in contact met alle afdelingen op de verschillende verdiepingen. Het interieur ondersteunt functiegerelateerd werken, en is eveneens ontworpen door Dreessen Willemse, in samenwerking met Aarts & Co.

  Opgeleverd: kantoor Össur
 • Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen

  De Eindhovense binnenstad moet groener worden met meer stadstuinen, en er moeten meer evenementen worden gehouden. Dat vinden burgemeester en wethouders. Het college heeft nieuwe plannen voor de binnenstad gemaakt. Daarbij is ook advies gevraagd aan ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees meer...

  De gemeente wil vooral een groenere binnenstad, met meer tuinen en parken. Daarbij mag ook water meer ruimte krijgen, met een grotere rol voor de riviertjes de Dommel en de Gender. Daarnaast krijgen voetgangers, fietsers en energiezuinig openbaar vervoer voorrang boven de auto. Ook moeten er meer evenementen naar de binnenstad worden gehaald om de levendigheid te vergroten. Verder wil het college het centrum meer kleur geven door slimme en innovatieve projecten ruim baan te geven. Met technologische snufjes zou de binnenstad aangenamer of mooier moeten worden gemaakt.Eindhoven groeit de afgelopen jaren, en het college wil uiteindelijk dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen en werken. Nu al worden studentenverenigingen overgehaald om naar het centrum te verhuizen, om de levendigheid te vergroten.De nieuwe plannen voor de binnenstad worden na de zomer voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad. Bron: Studio040

  Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen
 • Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus

  Dit nieuwe flatgebouw met studentenwoningen op de TU/e campus is ontwerpen door WINHOV. Het is onderdeel van de herinrichting van de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en is gesitueerd aan de noordzijde van de campus op de grens van het Dommeldal. Het gebouw is verdeeld in drie schijven, waarbij het zwaartepunt van het volume aan de campuszijde ligt. De verfijnde opbouw van de gevel spiegelt het gebruik van grid structuren op de campus. Uitgangspunt voor het ontwerp is betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op zowel het niveau van het gebouw als van de individuele woning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de toepassing van grote ramen en in de over dimensionering van publieke ruimtes. Het gebouw heeft een rationele en duurzame opzet. Vloeren en dragende sandwich gevels zijn uitgevoerd in beton elementen, badkamers zijn geprefabriceerd en installaties zijn efficiënt ingepast. Dit resulteert in een korte bouwtijd waarbij toekomstige aanpassingen in het gebouw mogelijk blijven.

  Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus
 • Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R

  Strijp R, het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips, wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. Voor ontwikkelaar Amvest heeft Houben/Van Mierlo het plan ontworpen voor ‘Veld 7.2’. Op basis van de voorliggende stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan is een bijzondere woningtypologie ontwikkeld, waarin meerdere woningen samen een ‘urban villa’ vormen. Lees meer...

  De specifieke schakeling van steeds twee of drie woningen geeft elke woning een oriëntatie op minimaal drie buitengevels, en daarmee een hoogwaardige woonkwaliteit met gevels, balkons en terrassen gericht op ruime privé tuinen en het schakelpark.De architectuur is geïnspireerd op de voormalige industriële gebouwen op het terrein, maar tevens op de beroemde villa’s van Mies van der Rohe en de geschakelde woningen in de Eindhovense schrijversbuurt. De contour van de geschakelde woningen kent veel hoeken, wat nog versterkt wordt door de toepassing van gemetselde schoorstenen in het centrum van de belangrijkste woonvertrekken. Hierdoor hebben de samengestelde volumes een bijzondere, rijke profilering. Bron: Houben en Van Mierlo.

  Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R
 • Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf

  Begin dit jaar verhuisde de gehele Woonbedrijf-organsiatie naar het nieuwe kantoor aan de Wal. Van Lierop Cuypers Spierings Architecten maakte in samenwerking met Staal|Christensen het ontwerp. Foto Patrick Meis

  Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf
 • Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG

  We zijn begonnen met het samenstellen van de projectenlijst vor de Dirk Roosenburgprijs 2017. Ook een project opgeleverd in de gemeenet Eindhoven. Laat het ons weten...
  Eind augustus 2014 zjin Piet Hein Eek / Bouwbedrijf van Gerven begonnen met het verbouwen van het RAG Pompgebouw op Strijp-R. Inmidels zijn de woningen opgeleverd en bewoond... Meer info. Beeld: Piet Hein Eek

  Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG
 • Opgeleverd: Strijp-Z

  In opdracht van SGE Stichting Gezondheidscentra Eindhoven e.o. ontwierpen Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten b.v. te Vught dit gezondheidscentrum. Beeld: SGE.

  Opgeleverd: Strijp-Z
 • Van wie is de straat?

  Zaterdag 20 februari is de expositie Van wie is de straat? geopend. De publieke ruimte is uiterst actueel, zeker in Eindhoven. Een aangename verblijfsomgeving een belangrijk visitekaartje van de stad, die tot de top 10 kennisregio's in de wereld wil behoren. Tegelijk lopen de budgetten voor beheer en onderhoud voor diezelde publieke ruimte terug. Ook neemt de balenstelling van burgers voor de directe leefomgeving toe. Stadbewoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand, zijn kritisch over de vormgeving of beginnen eigen initaitieven in de staat... De expositie laat verschillende visies op de straat - onze publieke ruimte - zien. Wie maakt er gebruik van deze publieke ruimte? Wie beheert, wie controleert en wie misbruikt hem? Wie is de eigenaar en welke verantwoordelijkheden brengt dit eigendom met zich mee? Lees meer...

  Het Van Abbemuseum heeft vier gasten uitgenodigd die elk een bepaald aspect van het gebruik van de openbare ruimte uitwerkten. Dit resulteert in heel verschillende bijdragen: de openbare ruimte als plek voor protest (Crimson architectural historians), een typologie van honderd verschillende straten (ZUS), de vormgeving van de publieke ruimte op The Strip in Las Vegas (!melk) en het project Refugee Republic over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp (kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk Jan Visser, geproduceerd door Submarine Channel).
  Alle bijdragen refereren ook aan de legendarische tentoonstelling De Straat die in 1972 plaatsvond in het Van Abbemuseum. Verder heeft het van Abbemuseum en Architectuurcentrum Eindhoven een lezingenserie rond de epositie georgansieerd. Zie middenkolom.

  Van wie is de straat?
 • Nieuw leven voor ‘t Karregat...

  ’t Karregat (1973) is door de architectencombinatie diederendirrix en architecten|en|en gerenoveerd, met ruimte voor de school, kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. ’t Karregat, ontworpen door architect Frank van Klingeren, is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden. Er waren  een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet bleek niet goed te werken. Al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd. Diederendirrix architecten en architecten|en|en, stonden voor de opdracht het gebouw nieuw leven in te blazen... foto Bas Gijselhart.

  Nieuw leven voor ‘t Karregat...
 • Nieuwe visiefilm Strijp-S

  Bekijk hier het complete Strijp-S verhaal en waarom Trudo is begonnen aan deze ontwikkeling.

 • Architectuurfietsroute online

  Fietsen langs architectuur in Eindhoven? Sinds 1 september is er online informatie beschikbaar over gebouwen en monumenten.Bekijk hier de website.

Architectuurcentrum Eindhoven
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
T 040 2946845
info@architectuurcentrumeindhoven.nl

Volg het Architectuurcentrum