Prikkelt en inspireert het debat over architectuur, stedelijke ontwikkeling en landschap in Eindhoven en omgeving.

Agenda

Eigen activiteiten

Nieuws

 • ZO 22 januari
  Lezing: Jos Hüsken
  Bibliotheek Eindhoven
  14.00 uur

  zie nieuws...

 • DO 26 januari
  Sponsorbijeenkomst: Thom Aussems
  Natlab
  besloten bijeenkomst

  Deze bijeenkomst is speciaal voor sponsor en realties van Architectuurcentrum Eindhoven. Zie middenkolom.

 • DO 26 januari
  Lezing: Marcel Schouwenaar
  Bibliotheek Eindhoven
  19.30 uur

  Zie nieuws...

 • MA 13 februari
  Lezing: cepezed
  Natlab
  20.00 uur

  zie middenkolom.

 • Ma 13 maart
  lezing: inbo
  Natlab
  20.00 uur

  zie middenkolom

 • MA 10 april
  lezing: UNStudio / OTH
  Natlab
  20.00 uur

  zie Middenkolom

 • DO 26 januari sponsorbijeenkomst: Thom Aussems

  Op donderdag 26 januari is Thom Aussems te gast tijdens de eerste sponsorbijeenkomst van Architectuurcentrum Eindhoven van 2017. Aussems is directeur-bestuurder van Sint Trudo en zal met ons in gesprek gaan over het onderwerp 'investeren in gescheiden werelden'. In de lezing wil hij ons informeren over het ‘mega’ investeringsplan dat Sint Trudo de komende jaren wil aanpakken. Volgens Aussems 'geen wilde ideeën, maar plannen!' Daarbij maakt hij de kanttekening dat die investering plaatsvindt in werelden die in toenemende mate van elkaar gescheiden zijn, zoals ook wordt beschreven in de publicatie Gescheiden werelden? uit 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Deze verkenning laat zien dat er in Nederland niet alleen een sociaaleconomische, maar ook een sociaal-culturele tegenstelling bestaat, die in belangrijke mate samenvalt met opleidingsniveaus. Er zijn aanwijzingen voor een verwijdering tussen laag- en hoogopgeleiden. Aussems wil laten zien hoe Sint Trudo met projecten, producten en activiteiten die werelden weer met elkaar probeert te verbinden. Wat dat betreft blijft de  missie 'supporting people', waaronder het leggen van verbinding en het streven naar diversiteit, voor de Eindhovense woningcorporatie uiterst actueel. Na de lezing zoomt Aussems o.v. in op de ontwikkelingen in Woensel-West en op de uitslag van de prijsvraag... Deze bijeenkomst is alleen op uitnodiging bij te wonen. Meer informatie, neem dan contact op met Architectuurcentrum Eindhoven.

 • DO 2 februari film: Betoog en beton

  Studievereniging VIA Stedebouw van TU/e organiseert i.s.m. met Architectuurentrum Eindhoven, Spiegelfilm en Natlab een extra vertoning van de film Betoon en beton met nagespek. De film, een productie van Spiegelfilm (Hans Busstra en Marguerite Meijer) brengt de verhalen rond iconische architectuurprojecten in beeld en de achterliggende zoektocht naar de veranderde idenititeit van de stad. De documentaire zoomt in op 2 steden die met hun identiteit worstelden, Almere en Eindhoven. Aan het woord komen onder meer architecten Floris Alkemade en Jo Coenen en de voormalig wethouders Adri Duivesteijn en Henk Smeeman. De film is geïnspireerd op het boek ‘Stedelijke Iconen. Het ontstaan van beeldbepalende projecten tussen betoog en beton’ van Wouter Jan Verheul. Te gast zijn o.m. wethouder Mary Ann Schreurs en Marcel musch (TU/e). Na afloop reflecteren zij op de thematiek van de film... Toegang: 5 euro, studenten 2,50 euro. De vertoning start om 16.00 in Natlab.

  DO 2 februari film: Betoog en beton
 • MA 13 februari lezing: cepezed

  Maandag 13 februari 2017, 20.00 uur Natlab start het lezingenprogramma Klaar voor de toekomst? met een lezing van Ronald Schleurholts van cepezed. In september 2016 is het rijksbrede programma Circulaire Economie gepresenteerd aan de Tweede Kamer. In deze beleidsnota, opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, schetst het kabinet een visie voor een toekomstbestendige, duurzame economie en een leefbare aarde voor de komende generaties. De door de regering in het programma geformuleerde doelstellingen betekenen dat de Nederlandse economie voor 2050 circulair zal zijn en dat in 2030 het primaire grondstofgebruik met 50% moet zijn gereduceerd. Het roept de vraag op in hoeverre de huidige recent opgeleverde gebouwen klaar zijn voor de toekomst? Hoe maken we ook de bouweconomie circulair. Welke stappen moeten er worden gezet om het grondstofgebruik drastisch te reduceren? Hoe wordt dat nu al aangepakt? Worden nieuw opgeleverde gebouwen steeds energiezuiniger? Zijn ze bijvoorbeeld al energie-producerend of intelligent ontworpen met het oog op hergebruik van materialen en producten. Lees meer...

  Architectuurcentrum Eindhoven wil stil staan bij de duurzaamheidsambities en geeft architecten, opdrachtgevers, ontwikkelaars en bouwers van enkele recent opgeleverde gebouwen het podium met als doel: werken aan bewustwording van noodzaak tot verandering, kennisuitwisseling en -ontwikkeling, prikkleen nieuwe duurzaamheidsambities... Jos Lichtenberg, (emeritus) hoogleraar productontwikkeling aan de TU/e Bouwkunde en initiatiefnemer van kennisplatform Slimbouwen, leidt de serie lezingen in.

  Een opmerkelijk nieuw project in Eindhoven is Sint-Lucas Natlab ontworpen door cepezed. Het schoolgebouw opende in september/oktober 2016 de deuren. Het Delftse bureau heeft veel expertise op gebied van duurzaamheid en bouwinnovatie. In de beleidsnota Circulaire Economie van de overheid wordt de door cepezed ontworpen transformatie Oostduinlaan 75 in Den Haag genoemd. Dit project geldt als een van de belangrijkste grootschalige omvormingen van kantoor tot wooncomplex. Het project in Eindhoven is feitelijk ook een transformatie, van aan kantoor/lab naar een multifunctioneel onderwijsgebouw. Welke ontwerpstrategie is hier toegepast om het complex klaar voor de toekomst te maken? 

  Maandag 13 februari 2017, 20.00 uur Natlab: Ronald Schleurholts (cepezed)

  MA 13 februari lezing: cepezed
 • Ma 13 maart lezing inbo

  Aron Bogers (inbo) is de tweede gast in de lezingenreeks Nieuwe Eindhovense architectuur... Klaar voor de toekomst? Inbo was als architect betrokken bij Space-S, een bottom-up bouwproject op Strijp-S dat medio maart 2017 geheel zal zijn opgeleverd. Ook Inbo investeert veel in kennis en knowhow op het gebied van duurzaamheid. In zijn lezing gaat Aron Bogers niet alleen in op de specifieke rol van de architect in het realisatieproces van Space-S, maar zal ook ingaan op andere recente projecten waarin de energietransitie en circulaire economie belangrijke aandachtspunten zijn. Maandag 13 maart 2017, 20.00 uur Natlab: Aron Borgers (Inbo Eindhoven) 

   

  Ma 13 maart lezing inbo
 • MA 10 april lezing: UNStudio / OTH

  Het drieluik over nieuwe architectuur in Eindhoven wordt afgesloten door Marc Hopperman van UNStudio en Ferdinand van Dam van OTH. Ze zijn te gast op maandag 10 april 20.00 uur Ntalb. UNStudio en OTH ontwierpen de transformatie van het Rabobankkantoor aan de Fellenoord. Uitgangspunt voor de sloop van het huidige kantoorpand is dat 95% van het materiaal wordt hergebruikt. Waar mogelijk krijgen onderdelen in het nieuwe kantoor op dezelfde locatie een tweede leven. Het overgrote deel van de materialen zal hoogwaardig gerecycled worden, Vrijkomend metaal en hout vinden een weg in nieuwe metaal- en houtproducten en vrijkomend betonpuin wordt dusdanig bewerkt dat deze dienst kan doen als grindvervanger bij de productie van betonmortel en betonwaren. Maar ‘toekomstbestendig ontwerpen’ is volgens Marc Hopperman van UNStudio meer dan het hergebruiken van materiaal of het behalen van een BREEAM-keurmerk… Maandag 10 april 2017, 20.00 uur Natlab: Marc Hopperman (UNStudio) en Ferdinand van Dam (OTH).

  MA 10 april lezing: UNStudio / OTH
 • Info Dirk Roosenburgprijs 2017

  De Dirk Roosenburgprijs is de architectuurprijs van de gemeente Eindhoven. De prijs wordt sinds 1989 namens het College van B&W tweejaarlijks toegekend aan een gerealiseerd ruimtelijk project. Zowel gebouwen (architectuur) als projecten op het gebied van publieke ruimte en groen komen in aanmerking voor nominatie. In 2017 wordt de prijs weer uitgereikt aan een opgeleverd project. Deelname aan de prijs is gratis, wel wordt van de deelnemers verwacht dat er, voor 1 mei 2017, een projectdocumentatie beschikbaar wordt gesteld.
  De nominatiecommissie betstaat uit: Marianne Verhoeven (landschapsarchitect, Verhoeven De Ruijter), Tim van der Grinten (architect, Moodbuilders), Jan Schrevers (architect, OAO), Karin Vissers (architect, Vissers Roelands); Jochem Heijmans (architect, Bureau Jochem Heijmans), Stefan de Bever (architect, De Bever architecten). De nominaties worden bekend gemaakt op donderdag 15 juni. In de jury nemen zitting Janneke Bierman (architect, Bierman henket architecten), Harm Tilman (hoofdredacteur, De Architect), Emile van Vugt e/o Misak Terzibasiyan (architecten, UArchitects), Evelien van Veen (architect, Van Veen Architecten), Pieter van Wesemael (hoogleraar, TU/e).
  De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 28 oktober, tijdens de DDW 2017. Neem voor meer informatie contact op met Architectuurcentrum Eindhoven. Dit zijn de winnaars van de prijs sinds 1989:

  1989 Gezondheidscentrum Bellefroidlaan, Jo Coenen
  1991 Verbouwing Plaza Futura Leenderweg, Harry de Beer en Bert Staal
  1993 Kantoor Sociale Woningstichting Europalaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1995 Kinderdagverblijf Minoes Mortierlaan, Marx & Steketee architecten
  1997 Woongebouw met geluidsscherm Jeroen Boschlaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1999 Verbouwing de Witte Dame Emmasingel, Dirrix Van Wylick Architecten
  2001 Centrum Blixembosch, De Architectengroep Rijnboutt; Ruijssenaars; Hendriks; Van Gameren; Mastenbroek
  2003 Faculteit Bouwkunde TU/e Vertigo, diederendirrix, Bert Dirrix
  2005 Kantoren en appartementen Baekelandplein, diederendirrix, Paul Diederen
  2007 Jongerencentrum Dynamo Catharinaplein, diederendirrix, Bert Dirrix
  2009 Verbouwing Lichttoren, awg architecten  / Spilcentrum Hangar Meerhoven, diederendirrix, Bert Dirrix
  2011 Park Meerland inclusief bruggen en gemaal, Atelier DUTCH; Daf Architecten; Van Helmond | Zuidam architecten
  2013 Anton en Gerard, diederendirrix Paul Diederen; Jo Coenen Coenen/Sättele architecten
  2015 Spilcentrum ’t Hofke, UArchitects

 • Lezing Waarom weet mijn auto mijn verjaardag?

  Op 12 decmeber jl. organiseerde Architectuurcentrum Eindhoven samen met DataStudio (Het Nieuwe Instituut en gemeente Eindhoven) een stadsgesprek over de toekomst van smart technology en de stad. In 2017 gaat de DataStudio verder o.m. met de lezingenserie 'Een Stad zo Slim als haar Bewoners. De aftrap is op donderdag 26 januari, 19.30 uur in de Bibliotheek (Emmasingel). Dan is te gast Marcel Schouwenaar, oprichter van JustThings en één van de drijvende krachten achter Thingscon, de conferentie over een ethisch verantwoord internet-of-things. Op de laatste Dutch Design Week maakte hij de tentoonstelling 'Waarom weet mijn koelkast mijn verjaardag?' over de ontwerpvragen in verband me een veilig en ethisch verantwoord internet-of-things. Wat zijn de goede voorbeelden van veilige, privacy-bewust en echt nuttige internet-of-things toepassingen? Wat voor rol kunnen die spelen in een stad als Eindhoven? 

 • Lezing: Architectuur in Eindhoven voor 1900

  Eindhoven kreeg in 1232 stadsrechten. Maar is er nog wel iets over van de historische stad? Jos Hüsken neemt ons in deze lezing mee naar de archeologische, bouw- en cultuurgeschiedenis van Eindhoven. Hüsken is nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag in Eindhoven en heeft een onderzoeksbureau op het gebied van cultuur- en bouwhistorie. De lezing vind palats in de Openbare Bibliotheek op zondag 22 januari 2017 van 14-16 uur. Leden €5,- / niet-leden €6,50. meer info

 • Opgeleverd: The Student Hotel

  The Student Hotel is met zijn markante hoogte het nieuwe icoon van de studentenstad Eindhoven. De toren is uitgevoerd in baksteen in natuurlijke kleuren. Op het maaiveld richt de publieke plint zich op het straatleven, De studentenkamers daarboven hebben uitzicht op de buurt. Terwijl de suites in de top een baken voor de stad vormen. De lichte, zandkleurig structuur met warme donkere tinten geeft de toren een warme stedelijke uitstraling. Lees meer.

  Opgeleverd: The Student Hotel
 • Winnaars van 'Eindhoven Metropolis 2066' online

  Wordt Eindhoven over 50 jaar echt een stad met een ring van wolkenkrabbers? Of vormen Eindhoven , Son en Breugel, Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo samen één stad en liggen er in hun achtertuin ‘gestapelde boerderijen’, om ruimte te besparen? Onder de titel ‘Eindhoven Metropolis 2066’ daagden Dick Bouman en Patrick Wiercx ontwerpers uit met vorostllen te komen... de winnaars presenteren hun ideeën op een eigen website... 

 • Woensel-West Wedstrijd....

  In Woensel West in Eindhoven werkt Sint Trudo aan een grootschalige herontwikkeling. Trudo wil op verschillende strategische hoeken van en rond de Edisonstraat bijzondere objecten te realiseren. Met een openbare ontwerpprijsvraag wil Trudo vernieuwende en originele ideeën een kans geven... Lees meer.

  Een hoekpand aan het Edisonplein - centraal in de wijk gelegen - vormt de locatie voor het te ontwerpen bouwwerk. Architect Bert Dirrix van architectenbureau DiederenDirrix heeft op verzoek van Sint Trudo een generieke en neutrale begane grondverdieping ontworpen: de sokkel. Deze krijgt een andere functie dan wonen. Daar bovenop komt jouw ontwerp. Een opbouw van drie verdiepingen van elk 35 m2 waarin gewoond kan worden.  
  Door het mengen van functies en het stimuleren van meer activiteiten in de buurt zal Woensel West verbijzonderen en daardoor steeds meer bekend raken bij Eindhovenaren en bezoekers van buiten. Jij kunt daar met jouw ontwerp aan bijdragen.
  Deelnemers worden nadrukkelijk uitgedaagd om de opgave op eigenzinnige wijze te interpreteren. Motto van Sint Trudo is: Supporting people. Daarom zal de jury de gebruikswaarde en belevingswaarde van het ontwerpvoorstel voor de buurt en haar bewoners uitdrukkelijk meewegen. Verder dient de opbouw beeldbepalend te zijn voor de omgeving. Ook kijkt de jury naar de technische en financiële uitvoerbaarheid en de mate van duurzaamheid van het gebouw.
  Sint Trudo is voornemens het winnend ontwerp uit te voeren. Dat betekent dat het ontwerp in teamverband verder uitgewerkt zal worden, waarbij ook gekeken zal worden naar de Nederlandse wet- en regelgeving die van toepassing is. Voor de uitvoering is een budget beschikbaar van € 250.000,-. Aan dit bedrag kunnen geen rechten worden ontleend.
  Ontwerpprijsvraag Woensel West is gelanceerd op 24 oktober 2016. De prijsvraag wordt uitgeschreven conform het Kompas bij Prijsvragen. Via deze website vind je informatie zoals bijvoorbeeld het wedstrijdreglement, de visie van Sint Trudo en het tijdschema van de prijsvraag. Wil jij (met je team) meedoen? Meld je dan nu aan voor Woensel West Wedstrijd. Dat kan nog tot en met 14 november 2016, 17.00 uur.

 • Eerste 3D geprint huis van Europa in Eindhoven

  Volgend jaar staat in Eindhoven het eerste 3D-geprinte huis van Europa. Dat hebben de gemeente en de TU/e vandaag afgesproken... Lees meer

  De Eindhovense universiteit loopt voorop als het gaat om 3D-printen van beton. Al een tijd wordt er op de universiteitscampus beton geprint. Nu wordt de volgende stap gezet: om met deze technologie ook een huis te kunnen printen. Dat betekent precieze vormen en details en ook iets printen dat veilig is om in te kunnen wonen. Het printen van een huis zelf duurt slechts twee weken, zegt TU-professor Theo Salet.
  Volgens de TU is printen van huizen de toekomst. Het is allerleerst duurzamer, omdat er preciezer kan worden gewerkt en er dus minder materialen nodig zijn. Ook is er meer mogelijk in de vormgeving van huizen en wordt het goedkoper om de huizen te produceren. En dat betekent weer dat de koper of huurder minder hoeft te betalen.
  De opkomst van het geprinte huis kan de bouwindustrie op z'n kop gaan zetten, omdat het goedkoper en duurzamer is, aldus wethouder Wonen Torunoglu. Ook kunnen klanten nu vooraf bepalen hoe ze het huis willen hebben, en dat in één keer laten ontwikkelen.
  Het is niet zo dat er straks allemaal hele grote printers in de stad staan. Waarschijnlijk worden er binnen huisonderdelen geprint. Die worden dan later buiten weer op elkaar gezet. Bron: Studio040.

 • Opgeleverd: Scholengroep Het Plein

  Atelier PRO ontwierp de renovatie en vernieuwing de voormalige Tweede Technische School aan de Rondweg. Twee scholen gebruiken nu het gebouwcomplex: Vakcollege Eindhoven (voormalig Pleincollege de Burgh) en Aloysius De Roosten. De verbouwing werd in juli van dit jaar opgeleverd. Meer info.

  Opgeleverd: Scholengroep Het Plein
 • Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood

  Diederendirrix architectuur & stedenbouw ontwierp voor hockeyclub Oranje-Rood een opvallend paviljoen. Bijzonder is de grote luifel opgebouwd uit houten gelamineerde liggers in een driehoekig raster, ondersteund door enkele kolommen. De structuur loopt van buiten door naar binnen en zorgt voor een bijzonder interieur met vrij zicht op de velden. Foto: Arthur Bagen

  Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood
 • Opgeleverd: kantoor Össur

  De nieuwbouw van Össur werd ontworpen door Dreessen Willemse. Het gebouw huisvest het hoofdkantoor van Össur Europe met opslag, 110 werkplekken en een opleidingscentrum. Centraal in het ontwerp ligt Össur World, het restaurant waar de werknemers samen werken, lunchen en vergaderen. Deze centrale ruimte staat door een vide in contact met alle afdelingen op de verschillende verdiepingen. Het interieur ondersteunt functiegerelateerd werken, en is eveneens ontworpen door Dreessen Willemse, in samenwerking met Aarts & Co.

  Opgeleverd: kantoor Össur
 • Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen

  De Eindhovense binnenstad moet groener worden met meer stadstuinen, en er moeten meer evenementen worden gehouden. Dat vinden burgemeester en wethouders. Het college heeft nieuwe plannen voor de binnenstad gemaakt. Daarbij is ook advies gevraagd aan ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees meer...

  De gemeente wil vooral een groenere binnenstad, met meer tuinen en parken. Daarbij mag ook water meer ruimte krijgen, met een grotere rol voor de riviertjes de Dommel en de Gender. Daarnaast krijgen voetgangers, fietsers en energiezuinig openbaar vervoer voorrang boven de auto. Ook moeten er meer evenementen naar de binnenstad worden gehaald om de levendigheid te vergroten. Verder wil het college het centrum meer kleur geven door slimme en innovatieve projecten ruim baan te geven. Met technologische snufjes zou de binnenstad aangenamer of mooier moeten worden gemaakt.Eindhoven groeit de afgelopen jaren, en het college wil uiteindelijk dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen en werken. Nu al worden studentenverenigingen overgehaald om naar het centrum te verhuizen, om de levendigheid te vergroten.De nieuwe plannen voor de binnenstad worden na de zomer voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad. Bron: Studio040

  Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen
 • Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus

  Dit nieuwe flatgebouw met studentenwoningen op de TU/e campus is ontwerpen door WINHOV. Het is onderdeel van de herinrichting van de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en is gesitueerd aan de noordzijde van de campus op de grens van het Dommeldal. Het gebouw is verdeeld in drie schijven, waarbij het zwaartepunt van het volume aan de campuszijde ligt. De verfijnde opbouw van de gevel spiegelt het gebruik van grid structuren op de campus. Uitgangspunt voor het ontwerp is betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op zowel het niveau van het gebouw als van de individuele woning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de toepassing van grote ramen en in de over dimensionering van publieke ruimtes. Het gebouw heeft een rationele en duurzame opzet. Vloeren en dragende sandwich gevels zijn uitgevoerd in beton elementen, badkamers zijn geprefabriceerd en installaties zijn efficiënt ingepast. Dit resulteert in een korte bouwtijd waarbij toekomstige aanpassingen in het gebouw mogelijk blijven.

  Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus
 • Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R

  Strijp R, het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips, wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. Voor ontwikkelaar Amvest heeft Houben/Van Mierlo het plan ontworpen voor ‘Veld 7.2’. Op basis van de voorliggende stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan is een bijzondere woningtypologie ontwikkeld, waarin meerdere woningen samen een ‘urban villa’ vormen. Lees meer...

  De specifieke schakeling van steeds twee of drie woningen geeft elke woning een oriëntatie op minimaal drie buitengevels, en daarmee een hoogwaardige woonkwaliteit met gevels, balkons en terrassen gericht op ruime privé tuinen en het schakelpark.De architectuur is geïnspireerd op de voormalige industriële gebouwen op het terrein, maar tevens op de beroemde villa’s van Mies van der Rohe en de geschakelde woningen in de Eindhovense schrijversbuurt. De contour van de geschakelde woningen kent veel hoeken, wat nog versterkt wordt door de toepassing van gemetselde schoorstenen in het centrum van de belangrijkste woonvertrekken. Hierdoor hebben de samengestelde volumes een bijzondere, rijke profilering. Bron: Houben en Van Mierlo.

  Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R
 • Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf

  Begin dit jaar verhuisde de gehele Woonbedrijf-organsiatie naar het nieuwe kantoor aan de Wal. Van Lierop Cuypers Spierings Architecten maakte in samenwerking met Staal|Christensen het ontwerp. Foto Patrick Meis

  Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf
 • Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG

  We zijn begonnen met het samenstellen van de projectenlijst vor de Dirk Roosenburgprijs 2017. Ook een project opgeleverd in de gemeenet Eindhoven. Laat het ons weten...
  Eind augustus 2014 zjin Piet Hein Eek / Bouwbedrijf van Gerven begonnen met het verbouwen van het RAG Pompgebouw op Strijp-R. Inmidels zijn de woningen opgeleverd en bewoond... Meer info. Beeld: Piet Hein Eek

  Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG
 • Opgeleverd: Strijp-Z

  In opdracht van SGE Stichting Gezondheidscentra Eindhoven e.o. ontwierpen Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten b.v. te Vught dit gezondheidscentrum. Beeld: SGE.

  Opgeleverd: Strijp-Z
 • Van wie is de straat?

  Zaterdag 20 februari is de expositie Van wie is de straat? geopend. De publieke ruimte is uiterst actueel, zeker in Eindhoven. Een aangename verblijfsomgeving een belangrijk visitekaartje van de stad, die tot de top 10 kennisregio's in de wereld wil behoren. Tegelijk lopen de budgetten voor beheer en onderhoud voor diezelde publieke ruimte terug. Ook neemt de balenstelling van burgers voor de directe leefomgeving toe. Stadbewoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand, zijn kritisch over de vormgeving of beginnen eigen initaitieven in de staat... De expositie laat verschillende visies op de straat - onze publieke ruimte - zien. Wie maakt er gebruik van deze publieke ruimte? Wie beheert, wie controleert en wie misbruikt hem? Wie is de eigenaar en welke verantwoordelijkheden brengt dit eigendom met zich mee? Lees meer...

  Het Van Abbemuseum heeft vier gasten uitgenodigd die elk een bepaald aspect van het gebruik van de openbare ruimte uitwerkten. Dit resulteert in heel verschillende bijdragen: de openbare ruimte als plek voor protest (Crimson architectural historians), een typologie van honderd verschillende straten (ZUS), de vormgeving van de publieke ruimte op The Strip in Las Vegas (!melk) en het project Refugee Republic over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp (kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk Jan Visser, geproduceerd door Submarine Channel).
  Alle bijdragen refereren ook aan de legendarische tentoonstelling De Straat die in 1972 plaatsvond in het Van Abbemuseum. Verder heeft het van Abbemuseum en Architectuurcentrum Eindhoven een lezingenserie rond de epositie georgansieerd. Zie middenkolom.

  Van wie is de straat?
 • Nieuw leven voor ‘t Karregat...

  ’t Karregat (1973) is door de architectencombinatie diederendirrix en architecten|en|en gerenoveerd, met ruimte voor de school, kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. ’t Karregat, ontworpen door architect Frank van Klingeren, is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden. Er waren  een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet bleek niet goed te werken. Al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd. Diederendirrix architecten en architecten|en|en, stonden voor de opdracht het gebouw nieuw leven in te blazen... foto Bas Gijselhart.

  Nieuw leven voor ‘t Karregat...
 • Nieuwe visiefilm Strijp-S

  Bekijk hier het complete Strijp-S verhaal en waarom Trudo is begonnen aan deze ontwikkeling.

 • Architectuurfietsroute online

  Fietsen langs architectuur in Eindhoven? Sinds 1 september is er online informatie beschikbaar over gebouwen en monumenten.Bekijk hier de website.

Architectuurcentrum Eindhoven
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
T 040 2946845
info@architectuurcentrumeindhoven.nl

Volg het Architectuurcentrum