Prikkelt en inspireert het debat over architectuur, stedelijke ontwikkeling en landschap in Eindhoven en omgeving.

Agenda

Eigen activiteiten

Nieuws

 • MA 14 NOVEMBER
  19.30 UUR
  Stadsdebat station en centrum...
  Natlab

  Info volgt.

 • MA 12 DECEMBER
  19.30 UUR
  Stadsdebat wonen en de smart city
  Natlab

  Info volgt...

 • Do 27 oktober lezing: Van wie is de straat? Station-Strijp-S

  Op donderdag 27 oktober is Ronald Rijnen, Strategisch adviseur stadsontwikkeling bij gemeente Eindhoven, te gast in het kader van de lezingencyclus Van wie is de Straat? Hij zal ingaan op de beleving van aankomst en vertrek in en rond station Eindhoven. Een aangename en kwalitatieve publieke ruimte wordt steeds belangrijker voor Eindhoven. De stad wil een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor zowel hightech bedrijven als kenniswerkers. Bovendien heeft de gemeente de ambitie uit gesproken om het aantal inwoners binnen de historische kern van Eindhoven te verdubbelen. Ook bij deze ambitie hoort een kwalitatieve publieke ruimte… maar hoe krijgt die ambitie gestalte? Ronald Rijnen gaat er in zijn lezing dieper op in… Auditorium Van Abbemusuem, 19.00 uur, entree: 5 euro. Afbeelding bygg.nl

  Do 27 oktober lezing: Van wie is de straat? Station-Strijp-S
 • T/M 31 oktober: De architectuurtekening herleeft

  Zondag 2 oktober opende in Natlab de expositie 'De architectuurtekening herleeft'. De expositie in het kader van 'the big draw' is een inititiatief van Tekenmeesters in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven en de BNA Kring Zuidoost Brabant. Tekenmeesters, een collectief van enthousiaste tekenaars, architecten en ontwerpers, trok in de maand september naar de Sint-Catharinakerk en het Van Abbemuseum. De oogst van een dag lang tekenen, meer dan 40 schetsen en tekeningen, is tot en met 31 oktober te zien in het café van Natlab. Ook vertelt de expositie het verhaal van enkele ontwerptekeningen die een rol speelden bij de realisatie van deze monumentale gebouwen.

  T/M 31 oktober: De architectuurtekening herleeft
 • MA 14 november stadsgesprek: Station en centrum...

  Maandagavond 14 november spreekt Fulco Treffers in Natlab met direct betrokkenen over de ruimtelijke toekomst van de zone rond het station. Na de vernieuwing van het station die onder meer bestaat uit de verbreding van de voetgangerstunnel, krijgt het aangrenzende gebied de komende jaren een enorme bouwimpuls. De Groene Toren staat inmiddels in de steigers, er zijn plannen voor 'achter' het studenthotel (Lichthoven 2), en het VDMA-complex krijgt op een impuls. Te gast zijn o.v. Kees Christiaanse (KCAP), Herman Kerkdijk (gemeente Eindhoven), Arie van Rangelrooij (en|en architecten) over Mariënhage, Woonbedrijf over Zusterflat en VDMA, Oresti Sarafopoulos over Student Hotel. Het gesprek is gratis toegankelijk start om 19.30 uur in Natlab. Organisatie: Architectuurcentrum Eindhoven. Afbeelding: visualisatie Student Hotel Sarafopoulos architects.

  MA 14 november stadsgesprek: Station en centrum...
 • MA 12 december stadsgesprek: Smart clues for smart living?

  Er zijn heel wat woonwijken uit de vorige eeuw die niet meer voldoen aan de woonwensen in de huidige samenleving. En, bejaardenhuizen bieden steeds vaker onderdak aan studenten in ruil voor vrijwilligerswerk. Hoe kan smart city technologieën informatie opleveren over nieuwe woonwensen en de knelpunten die deze opleveren? Hoe kunnen ruimtelijk ontwerpers, de overheid en corporaties deze data interpreteren en vertalen naar de transformatie van een wijk? Met Dan Hill (Arup/Arup Digital Studio), Mark van der Net (OScity) en Menno Moen (gemeente Eindhoven)..

  In deze bijeenkomst wordt ook gekeken hoe ambities uit de Woonvisie van de gemeente Eindhoven, zoals het verdichten van de bestaande stad en ruimte voor eigen initiatief van burgers, zich verhouden tot die van de smart city. Kunnen er op het gebied van wonen gemeenschappelijke doelen worden geformuleerd en waar liggen die dan? Dan Hill is Associate Director bij Arup, het mondiale ontwerp- en ingenieursbureau, en hoofd van Arup Digital Studio. Vanuit zijn achtergrond als ontwerper en stedenbouwkundige heeft hij over de hele wereld gewerkt aan ‘city strategy’ en stadsontwikkelingsprojecten. Hill is adjunct-hoogleraar in Design en Communicatie aan RMIT University (Melbourne) en in Architectuur aan de UTS (Sydney). Vanaf 2001 produceert hij de baanbrekende en invloedrijke weblog City of Sound. Mark van der Net is oprichter van OSCity is dat zich richt op'Smart Urbanism'. Met open source als inspiratie maakt OSCity stedelijke kennis zoveel mogelijk transparant en nodigt anderen uit om mee te denken en te doen.
  Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks DATAstudio Meet Up’s ‘Een stad zo slim als haar bewoners’. Hierin verkennen verschillende culturele instellingen uit Eindhoven en de DATAstudio* hoe technologie en de participatie van inwoners uit Eindhoven zich tot elkaar verhouden.
  Iedere Meet Up belicht het thema vanuit een andere invalshoek, om als reeks de volle breedte ervan te verkennen. Met de STRP Biënnale wordt een bijeenkomst georganiseerd over de menselijke rol in het Internet-of-Things (30 september), bij Baltan Laboratories richt de aandacht zich op de smart city als publieke zaak (21 november) en bij Architectuurcentrum Eindhoven gaat het over het digitaal in kaart brengen van patronen en knelpunten bij het wonen in de stad (12 december).

  *De DATAstudio is onderdeel van De Staat van Eindhoven, een project van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven. In de DATAstudio verbinden we beschikbare data en technologische mogelijkheden met de realiteit van de straat en de behoeften van bewoners.

  Architectuurcentrum Eindhoven

  Datum: 12 december 2016, 19.30 uur

  Locatie: Natlab 

   

  MA 12 december stadsgesprek: Smart clues for smart living?
 • Eindhoven in 2066

  Wordt Eindhoven over 50 jaar echt een stad met een ring van wolkenkrabbers? Of vormen Eindhoven , Son en Breugel, Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo samen één stad en liggen er in hun achtertuin ‘gestapelde boerderijen’, om ruimte te besparen? Lees meer...

  In april van dit jaar kwam een 40-tal studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven in een creatieve ruimte bij woningcorporatie Sint-Trudo twee dagen bij elkaar om zich door het thema te laten inspireren. De opdracht was een stad te bedenken die zich zou ontwikkelen tot circa een miljoen. De studenten mochten volledig hun gang gaan en hoefden zich niet aan criteria te houden. Dat leverde bijzondere en soms ook bizarre ideeën op. Zij hebben zeven verschillende ontwikkelingen op A0-posters gezet. Ingenieursbureau Deerns, Klokgebouw 125 op Strijp S is tijdens de Dutch Design Week de gastheer van de tentoonstelling ‘Eindhoven Metropolis 2066’. Daar zijn de posters van de studenten te zien.
  Ook basisschool ’t Slingertouw en Pleinschool Helder in Eindhoven deden mee. Zowel ‘t Slingertouw als Helder liet leerlingen werken aan de toekomst. Op de tentoonstelling is te zien wat dat heeft opgeleverd. In het geval van Helder gaat het over profielwerkstukken van examenleerlingen. 

  Eindhoven in 2066
 • Film over Piet Oudolf bij Natlab

  Zondag 23, maandag 24 en dinsdag 23 oktober draait in Natlab de film Paradijs binnen handbereik, een documentaire van Barbara den Uyl over tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf. In Eindhoven ontwierp hij de tuin rond het Van Abbemuseum en was hij betrokken bij de vergroening van de leidingstraat op Strijp-S. Maar zijn faam reikt verder: Oudolf ontwerpt over de hele wereld tuinen en parken. Het meest bekend is zijn ontwerp voor de High Line in New York.
  In de documentaire bezoekt Barbara den Uyl samen met hem enkele van zijn vermaarde parken en tuinen (de High Line, het Maximilian Park, de Vlinderhof). Ook zien we hem, door de seizoenen heen, zijn eigen droomtuin steeds mooier makend, en passant ingaand op vragen als: Waarom houden mensen van bloemen, waar komt onze hang naar het Paradijs vandaan? Klik hier voor kaartjes en info.

  Film over Piet Oudolf bij Natlab
 • Opgeleverd: Scholengroep Het Plein

  Atelier PRO ontwierp de renovatie en vernieuwing van Pleincollege de Burgh & Aloysius de Roosten in Eindhoven (Scholengroep Het Plein). De verbouwing werd in juli van dit jaar opgeleverd.Meer info.

  Opgeleverd: Scholengroep Het Plein
 • Nieuwe lezingen TU/e

  Op donderdag 13 oktober van 19:00-21:30 uur vindt er weer een ‘Making’ lezing plaats. Locatie: Auditorium TU/e campus. Te gast zijn Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) en Elma van Boxel (ZUS). De voertaal is Engels... Meer info

 • Kingspan is sponsor van Architectuurcentrum...

  Kingspan Insulation heeft zich aangesloten bij de sponsorclub van Architectuurcentrum Eindhoven. Het bedrijf onderschrijft de doelstelling en ambites van het debatplatform en ziet meerwaarde in het relatienetwerk van het centrum. Kingspan Insulation produceert en verkoopt kwalitatief hoogwaardige isolatieplaten voor de woning- en utiliteitsbouw en overige industriële toepassingen in heel Europa.

 • Hoogste punt woontorens Zuiderpark

  Het project Zuiderpark is een ontwikkeling van Archipel en Woonbedrijf. Op de begane grond en de eerste etage gaat Archipel een uitgebreid gezondsheidscentrum inrichten. De etages erboven worden door Woonbedrijf gekocht en vervogens verhuurd. Er komen in totaal 150 appartementen. De woontorens zijn zeventien etages hoog. Ze vormen het sluitstuk van de herontwikkeling van het Zuiderpark. Volgend voorjaar moeten de torens worden opgeleverd. In oktober/november zal weer een hoogste punt worden bereikt, dan van het project Space-S op Strijp-S (een ontwikkeling van Woonbedrijf)...

 • Grootse plannen met Stationsgebied

  Eindhoven heeft grootse plannen met het Stationsgebied. De zuidkant van het station moet het visitekaartje worden van de stad, met woningen, winkels, expositieruimte, een conferentiecentrum en veel design en groen. Het gaat om een gebied van tussen de 30 en 40.000 vierkante meter. Vooral het terrein tussen het station, het Stationsplein en het 18 Septemberplein gaat op de schop. Architecturucentrum organiseert op 14 november stadsgesprek over de ontwikkelingen in deze zone. Lees meer.

  De gemeente wil met name een nieuwe invulling voor het parkeerterrein bij het spoor. Daar moet flink worden gebouwd. Volgens wethouder Depla moet het een mooi mix worden van wonen, winkelen, werken en een etalage van wat de innovatieve hightech-regio te bieden heeft. Het moet een visitekaartje of entree worden van de Brainport, met iconische architectuur en veel design en technologie. 'De functie die het Evoluon vroeger ook had'. 
  De woningen worden deels sociale huur, en bij de winkels moet gedacht worden aan kleine detailhandel. 'Geen grote formules, anders leidt dat tot leegstand elders in de binnenstad'. Verder moet het gebied veel prettiger zijn om te verblijven, met bomen en veel minder autoverkeer. Ook het riviertje de Gender moet er gaan stromen. Om dat voor elkaar te krijgen, is de gemeente al gestart met voorbereidingen. Verder komt er een grote fietsenstalling voor 4000 fietsen, waarschijnlijk ondergronds. Verder denkt de gemeente aan een gebouwtje voor tijdelijke exposities op het plein.
  Het Eindhovense college en partijen in de gemeenteraad vinden het Stationsgebied nu te weinig uitstraling hebben. Het Student Hotel is een mooi begin, maar voor de rest heeft het niet de uitstraling van een hightech-stad, vinden onder meer D66 en Leefbaar Eindhoven. Grote vastgoedpartijen mogen zich nu aanmelden voor de klus. Uiteindelijk worden drie consortia gekozen, die ook daadwerkelijk hun plan mogen gaan uitwerken. Met de verkoop van de grond voor het te bebouwen gedeelte, wil de gemeente de aanleg van groen, water en de aankleding van het plein bekostigen. 
  Als alles volgens plan verloopt, zou in april een uitgewerkt ontwerp op tafel moeten liggen. In het najaar van 2018 kan de eerste schop in de grond. Bron Studio040.

 • OAO en Werkstatt in Frankfurt

  De Eindhovense bureaus Open Architecture Office (OAO) en Werkstatt (Raoul Vleugels en Niels Groeneveld) maken met hun ontwerpwerk deel uit van een expositie die vanaf 7 Oktober te zien is in het Duits Architectuur Museum in Frankfurt. De tentoonstelling toont werk van een nieuwe generatie architecten uit Nederland en Vlaanderen. Deze ‘Wunderkammer’-achtige setting maakt deel uit van een grote expo over architectuur in Nederland en Vlaanderen, de laatste 30 jaar. 

  OAO en Werkstatt in Frankfurt
 • Verdubbeling aantal inwoners binnenstad

  Het aantal inwoners in de Eindhovense binnenstad moet binnen tien jaar zijn verdubbeld. Dat is de ambitie van de nieuwe burgemeester en wethouders. Nu telt de binnenstad nog zo'n 6000 inwoners. Als het aan het college ligt, zijn dat er in 2025 12.000. Daarmee moet de binnenstad aantrekkelijker en levendiger worden. Vooral studenten en expats moeten worden verleid om in het centrum te gaan wonen. Zo worden studentenverenigingen de afgelopen jaren al gestimuleerd om zich in de binnenstad te vestigen. Ook meer studentencomplexen zoals op de Vestdijk en bij het station moeten daar aan bijdragen. Meepraten over deze visie? Op 13 oktober bezoekt wethouder Wilbert Seuren Architectuurcentrum Eindhoven...

   


  De ambitie is onderdeel van de nieuwe binnenstadsvisie. Het college maakte die visie samen met winkeliers en andere betrokkenen. De plannen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de binnenstad veel meer internationale allure krijgt, die past bij het imago van Eindhoven als innovatieve en internationale stad. Ook het leefklimaat moet beter, vinden burgemeester en wethouders.
  Dat betekent dus een flinke groei aan inwoners, maar ook meer ruimte voor design en technologie op straat. Zo moeten er meer creatieve experimenten komen, zoals de innovatieve verlichting op Stratumseind. Daarnaast wil het college veel meer fietsers en voetgangers in de binnenstad, ten koste van de auto. Ook het stationsgebied moet meer gaan bruisen, met nieuwe winkels, bedrijfsruimten en woningen. Verder moet het centrum veel groener worden. Daarbij wordt gedacht aan meer bomen en groene gevels en daken. Bron; Studio040

 • Bijna tien miljoen euro voor internationale vestigingsklimaat regio Eindhoven

  De regio Eindhoven krijgt bijna tien miljoen euro voor het internationale vestigingsklimaat van de regio Eindhoven voor de komende vier jaar. Voorwaarde is matching van het bedrag door de provincie Noord-Brabant. De gemeente is met de provincie in gesprek hoe dit vorm kan krijgen. Het bedrijfsleven en de kennisinstellingen in de regio en de gemeente Eindhoven zien de investering van het kabinet als een goede eerste stap naar een betere structurele financiering van de regio, die meer rekening houdt met de belangrijke economische positie van de regio. Lees meer...

  De Brainportregio Eindhoven heeft een economische systeemfunctie voor de gehele Nederlandse kennisintensieve (maak)industrie, vanwege de concentratie technologische kennis en bedrijvigheid. Economische Zaken trekt 0,9 miljoen uit om het regionaal vestigingsklimaat te versterken. Verder is er ook extra geld voor de Dutch Design Week. Daarvoor komt de komende jaar 0,4 miljoen uit het potje van het ministerie van OCW. Datzelfde bedrag gaat naar het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Daar kan STRP Biënnale gebruik van maken.
  Vorige week werd al bekendgemaakt dat Economische Zaken zeven miljoen euro beschikbaar stelt voor de internationalisering van het onderwijs. Bovenop deze incidentele gelden is er ook zicht op een structureel betere financiering van de Brainportregio door het Rijk. Het kabinet laat onderzoeken of het Gemeentefonds meer rekening kan houden met de economische kracht van een gemeente. Eindhoven ontvangt nu, in tegenstelling tot Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, geen extra vast bedrag uit het fonds. Voor de Brainportregio Eindhoven, die de afgelopen jaren de sterkste economische groeier was van Nederland, betekent een dergelijke opzet van het gemeentefonds een flinke impuls voor het internationaal concurrerend maken van het vestigingsklimaat.
  Deze afspraken met het Rijk zijn het gevolg van intensieve besprekingen het afgelopen jaar tussen enerzijds de CEO's van een aantal bedrijven in de regio, zoals ASML, Philips, NXP, VDL, de Technische Universiteit Eindhoven en het gemeentebestuur van Eindhoven, en anderzijds het kabinet: met name de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, EZ, BZK en OCW. De Brainportdelegatie is tevreden over de erkenning van de economische kracht van de regio Eindhoven, maar wijst wel op de noodzaak van een structurele aanpak. In het licht daarvan willen de CEO's een regelmatig overleg met een vertegenwoordiging van het kabinet.
  Met het extra geld uit Den Haag kan de regio Eindhoven de internationale concurrentie op het gebied van vestigingsklimaat verbeteren. Denk hierbij aan congresfaciliteiten, een toptechnologisch museum, versterking en internationalisering van het culturele aanbod, internationaal onderwijs en een betere facilitering van de vele buitenlandse kenniswerkers die zich in de regio vestigen.

 • OMD ook in Eindhoven een succes...

  Dit weekend bezochten naar schatting circa 1 miljoen bezoekers de 5.000 opengestelde monumentale iconen in Nederland tijdens de 30ste Open Monumentendag. In Eidnhoven ook tal van activiteiten en openstellingen o.m. van de Admirant, het station, de Kazerne, de Catharinakerk en de Petruskerk, Landgoed De Grote Beek, Sterrenwacht, Logegebouw van de Vrijmestelaars.
  Het thema ‘Iconen en symbolen’ bood jong en oud de kans om vele bijzondere plekken te ontdekken aan de hand van de verhalen over deze monumenten. Dankzij de vele vrijwilligers, monumenteneigenaren en het prachtige weer hebben ook dit jubileumjaar de monumenten het publiek verrast en geïnspireerd.

  OMD ook in Eindhoven een succes...
 • Lezingenochtend over de Wederopbouw van Eindhoven en bedreigd Syrisch erfgoed

  Vrijdag 23 september verzorgen Piet Beekman en Jos Hüsken van de Stichting Wederopbouwerfgoed Eindhoven in het RHCe een lezing over de wederopbouw van de Eindhovense binnenstad na de Tweede Wereldoorlog. Khaled Hiatlih vertelt over de vernieling en restauratie van werelderfgoed in Syrië. Ontvangst vanaf 10.00 uur met koffie en thee, aanvang programma 10.30 uur. Entree €6,-. Lees meer...

  Als eerste spreekt Khaled Hiatlih, hij werkte als archeoloog aan diverse restauraties en opgravingsprojecten in Syrië totdat hij het land in 2014 ontvluchtte. Hier neemt hij deel aan diverse initiatieven om onder de aandacht te brengen dat het bedreigde Syrische erfgoed, niet alleen van Syrië is, maar van ons allemaal. Het omvat werelderfgoed van vele duizenden jaren oud. Grote godsdiensten zijn er vertegenwoordigd met prachtige synagogen, kerken, moskeeën en tempels. Khaled Hiatlih vertelt in het engels.
  Piet Beekman en Jos Hüsken spreken vervolgens over de wederopbouw van Eindhoven na de Tweede Wereldoorlog. Na verschillende bombardementen lag de binnenstad van Eindhoven volledig in puin, woningen, straten en de infrastructuur compleet verwoest. Maar hoe verder? De stad van voorheen weer steen voor steen opbouwen of bood deze verschrikkelijke toestand letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe mogelijkheden en ideeën? En hoe nieuw waren deze ideeën eigenlijk?
  De lezingen op deze ochtend vinden plaats naar aanleiding van de fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed | Heritage left behind in het RHCe. De tentoonstelling is op weekdagen vrij te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur tot en met 6 oktober.

  Lezingenochtend Wederopbouw van Eindhoven na WO2 en bedreigd Syrisch erfgoed nu
  - Vrijdag 23 september
  - RHCe | Raiffeisenstraat 18 (zijstraat Dommelstraat-Vestdijk) 5611 CH  Eindhoven 

 • Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood

  Diederendirrix architectuur & stedenbouw ontwierp voor hockeyclub Oranje-Rood een opvallend paviljoen. Bijzonder is de grote luifel opgebouwd uit houten gelamineerde liggers in een driehoekig raster, ondersteund door enkele kolommen. De structuur loopt van buiten door naar binnen en zorgt voor een bijzonder interieur met vrij zicht op de velden. Foto: Arthur Bagen

  Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood
 • Sint Lucas in gebruik, maar nog niet klaar

  De nieuwbouw van creatieve school SintLucas op Strijp-S is in gebruik genomen door de 2000 vmbo-leerlingen en mbo-studenten. Het enige minpuntje is dat het gebouw nog niet af is en er nog overal bouwvakkers rondlopen. De officiële opening van het gebouw door minister Jet Bussemaker van onderwijs is op zaterdag 29 oktober in de Dutch Design Week (22-30 oktober). Die week is er een soort open huis voor de creatieve school met allerlei activiteiten en exposities.

  Sint Lucas in gebruik, maar nog niet klaar
 • Woonwensen uitgangspunt voor MyBase-S

  Toekomstige bewoners van het appartementencomplex MyBase-S op Strijp-S, dat medio 2018 klaar moet zijn, hebben zelf inspraak in hoe hun droomwoning eruit moet komen te zien...

  Op zoek naar een koopwoning? Of wilt u toch liever huren? Balkonnetje erbij? Eén slaapkamer? Of twee? In de enquête van projectontwikkelaar MRP Development op internet kunnen geïnteresseerden die woonwensen invullen. Ook kunnen toekomstige Strijpenaars verder nog aangeven of zij graag een parkeerplaats willen, een auto willen delen met andere bewoners en of ze waarde hechten aan energiezuinig wonen. Dit najaar gaat MRP met de gemeente in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn en wanneer de bouw kan beginnen. In totaal zijn er zo'n 220 appartementen gepland op het stuk grond aan de Ir. Kalffstraat, naast SintLucas en het Natlab. Bron: ED.

 • Monumentensubsidies voor Noord-Brabant

  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 54,5 miljoen euro subsidie toegekend aan eigenaren van rijksmonumenten voor de instandhouding daarvan. In totaal gaat er een bedrag van bijna 8 miljoen euro naar monumenten in de provincie Noord-Brabant. Lees meer...

  In de regio Zuidoost-Brabant krijgt de Heilige Brigidakerk in Geldrop een bedrag van 279.855 euro en de Sint-Martinuskerk in de Eindhovense wijk Tongelre ontvangt ruim 116.000 euro. ED maakte een interactieve kaart met  een overzicht van de monumenten en de bijbehorende subsidiebedragen in de provincie Noord-Brabant.

 • Opgeleverd: kantoor Össur

  De nieuwbouw van Össur werd ontworpen door Dreessen Willemse. Het gebouw huisvest het hoofdkantoor van Össur Europe met opslag, 110 werkplekken en een opleidingscentrum. Centraal in het ontwerp ligt Össur World, het restaurant waar de werknemers samen werken, lunchen en vergaderen. Deze centrale ruimte staat door een vide in contact met alle afdelingen op de verschillende verdiepingen. Het interieur ondersteunt functiegerelateerd werken, en is eveneens ontworpen door Dreessen Willemse, in samenwerking met Aarts & Co.

  Opgeleverd: kantoor Össur
 • Architectuurgeschiedenis in van Abbe...

  In de cursus “Iconen van architectuur  19e eeuw: Art-Nouveau”  neemt Ruud Lammerink de cursist mee naar tien bijzondere gebouwen uit de 19e eeuw. Tien gebouwen die stuk voor stuk een rol hebben gespeeld  in de ontwikkeling van de moderne architectuur. Meer info...

  Tijd: Woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur
  Duur: 10 lessen
  Data: 5, 12, 19 okt., 2, 9, 16, 23, 30 nov., 7, 14 dec.
  Plaats:  Van Abbemuseum
  Kosten: € 160,- 
  Meer info: www.kunstenarchitectuur.nl 

 • Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen

  De Eindhovense binnenstad moet groener worden met meer stadstuinen, en er moeten meer evenementen worden gehouden. Dat vinden burgemeester en wethouders. Het college heeft nieuwe plannen voor de binnenstad gemaakt. Daarbij is ook advies gevraagd aan ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees meer...

  De gemeente wil vooral een groenere binnenstad, met meer tuinen en parken. Daarbij mag ook water meer ruimte krijgen, met een grotere rol voor de riviertjes de Dommel en de Gender. Daarnaast krijgen voetgangers, fietsers en energiezuinig openbaar vervoer voorrang boven de auto. Ook moeten er meer evenementen naar de binnenstad worden gehaald om de levendigheid te vergroten. Verder wil het college het centrum meer kleur geven door slimme en innovatieve projecten ruim baan te geven. Met technologische snufjes zou de binnenstad aangenamer of mooier moeten worden gemaakt.Eindhoven groeit de afgelopen jaren, en het college wil uiteindelijk dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen en werken. Nu al worden studentenverenigingen overgehaald om naar het centrum te verhuizen, om de levendigheid te vergroten.De nieuwe plannen voor de binnenstad worden na de zomer voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad. Bron: Studio040

  Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen
 • Groene corridor op de kaart...

  Het project Groene Corridor moet nog aan bekendheid winnen. Om het project een duwtje in de rug te geven werd zondag 10 juli  de Groene Corridor-dag gehouden tussen Eindhoven en Oirschot. De Groene Corridor is een project dat ervoor moet zorgen dat de autoluwe route vanuit Eindhoven naar Oirschot aantrekkelijker wordt voor toeristen en dagjesmensen. Er is nog veel scepsis over het project omdat Oirschottenaren zich zorgen maken over de toekomstige bereikbaarheid van Eindhoven. Bron: ED.

  Groene corridor op de kaart...
 • Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus

  Dit nieuwe flatgebouw met studentenwoningen op de TU/e campus is ontwerpen door WINHOV. Het is onderdeel van de herinrichting van de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en is gesitueerd aan de noordzijde van de campus op de grens van het Dommeldal. Het gebouw is verdeeld in drie schijven, waarbij het zwaartepunt van het volume aan de campuszijde ligt. De verfijnde opbouw van de gevel spiegelt het gebruik van grid structuren op de campus. Uitgangspunt voor het ontwerp is betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op zowel het niveau van het gebouw als van de individuele woning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de toepassing van grote ramen en in de over dimensionering van publieke ruimtes. Het gebouw heeft een rationele en duurzame opzet. Vloeren en dragende sandwich gevels zijn uitgevoerd in beton elementen, badkamers zijn geprefabriceerd en installaties zijn efficiënt ingepast. Dit resulteert in een korte bouwtijd waarbij toekomstige aanpassingen in het gebouw mogelijk blijven.

  Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus
 • Nezzt: flexibel bouwsysteem

  Nezzt is een project van De Meeuw Oirschot en diederendirrix Eindhoven. Het is een flexibel bouwsysteem: in delen op te bouwen, aan te passen en af te breken. Een soort lego dus. En daarmee speelt het systeem in op de behoefte aan flexibele woonvormen. Bovendien kan het overal toegepast worden: als vervanging in een rij panden, als nieuwbouwproject in Meerhoven of als woontoren op Strijp-S. Ook de indeling van de woningen, de samenstyelling van de delen en de gevel – van gerecyceld plastic, steenstrips of geprint beton – alles kan aangepast... 

  Nezzt: flexibel bouwsysteem
 • Eindhoven als filmdecor, nu ook als app

  Momenteel draait in Natlab de Helleveeg, een film van André van Duren. In deze productie, naar het boek van A.F.Th. van der Heijden, maken we kennis met Albert een Brabantse jongen die gefascineerd raakt door zijn lichtzinnige tante. Op zoek naar geschikte filmlocaties kwam de regisseur terecht bij de enige woning in Tivoli, de wijk waar schrijver A.F.Th. van der Heijden is geboren, die nog helemaal origineel was. De bewoner van deze woning en enkele andere buurtbewoners kregen een rolletje in de film. Maar voor de nauwlettende kijker valt er meer te genieten. Duidelijk herkenbaar in beeld zijn de woningen in Drents Dorp (afbeelding), het Augustinianum aan de Kanaalstraat, het Tweede Witte Dorp (architect F. Korteweg), portiekflats van architect C. De Bever in Burghplan en diverse fabrieken en kantoren op Strijp-T, met zelfs een glimp van het Klokgebouw (maar dan zonder Philips-logo). Deze prachtige beelden, met veel aandacht voor authentieke details, zijn een feest voor het oog, maar tegen deze achtergrond ontvouwt zich tegelijkertijd een aangrijpend verhaal met een gitzwart einde… Voor de liefheber is er nu een een speciale app gemaakt die info geeft over de locaties waar de film geschoten is: http://dehelleveeg-filmroute.nl/...

  Eindhoven als filmdecor, nu ook als app
 • Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R

  Strijp R, het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips, wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. Voor ontwikkelaar Amvest heeft Houben/Van Mierlo het plan ontworpen voor ‘Veld 7.2’. Op basis van de voorliggende stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan is een bijzondere woningtypologie ontwikkeld, waarin meerdere woningen samen een ‘urban villa’ vormen. Lees meer...

  De specifieke schakeling van steeds twee of drie woningen geeft elke woning een oriëntatie op minimaal drie buitengevels, en daarmee een hoogwaardige woonkwaliteit met gevels, balkons en terrassen gericht op ruime privé tuinen en het schakelpark.De architectuur is geïnspireerd op de voormalige industriële gebouwen op het terrein, maar tevens op de beroemde villa’s van Mies van der Rohe en de geschakelde woningen in de Eindhovense schrijversbuurt. De contour van de geschakelde woningen kent veel hoeken, wat nog versterkt wordt door de toepassing van gemetselde schoorstenen in het centrum van de belangrijkste woonvertrekken. Hierdoor hebben de samengestelde volumes een bijzondere, rijke profilering. Bron: Houben en Van Mierlo.

  Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R
 • Bouw busstation van start....

  De bouw van een nieuw busstation bij winkelcentrum WoensXL aan de Montgomerylaan is gestart. Het wordt een nieuw knooppunt voor busreizigers, zodat zij niet meer helemaal naar Neckerspoel hoeven om over te stappen... Bron: Studio040. Het ontwerp is van Wagemaker. Zie: website

  Bouw busstation van start....
 • Proeftuin040 stelt groene muur voor...

  Proeftuin040 heeft de ambitie om de keerwand tussen het PSV stadion en Strijp-S te vergroenen. Proeftuin040 maakte een kleurrijk, bijvriendelijk en (deels) eetbaar ontwerp. Lees meer...

  De keerwand is nu een wat grijze begeleiding van fietsers op weg van het centrum naar Strijp-S. Terwijl die route voor de verbinding tussen die twee en de ontwikkeling van de Groene Corridor natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn. Daarnaast is de wand regelmatig een dankbare ondergrond voor graffiti-tags. Dat kan natuurlijk beter! Het vergroenen van de wand is natuurlijk goed voor de uitstraling. Het verhogen van de biodiversiteit was echter leidend bij het ontwerp. Er is gezocht naar goede drachtplanten die een hoge diversiteit in bloeiperiode kennen. Op deze manier valt er het hele jaar door wat te halen voor bijen en andere insecten. Waar mogelijk hebben we de wand en de onderbegroeiing ook voor mensen eetbaar gemaakt! Daarnaast is er ook goed gekeken naar kleur. De wand kent een groene basis, met bijzondere soorten die door het jaar heen van kleur verschieten. Door dit te combineren met bloeiende heesters en onderbeplanting ontstaat er een kleurrijk ensemble dat in elk seizoen van kleur verschiet. Het vergroenen van de wand is goed voor de biodiversiteit, werkt kostenbesparend in de verwijdering van graffiti en is daarnaast een genot om langs af te fietsen. Wat ons betreft een win-win situatie! Bekijk het filmpje om te zien hoe het ontwerp de wand verandert...

  Proeftuin040 stelt groene muur voor...
 • Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf

  Begin dit jaar verhuisde de gehele Woonbedrijf-organsiatie naar het nieuwe kantoor aan de Wal. Van Lierop Cuypers Spierings Architecten maakte in samenwerking met Staal|Christensen het ontwerp. Foto Patrick Meis

  Opgeleverd: Kantoor Woonbedrijf
 • Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG

  We zijn begonnen met het samenstellen van de projectenlijst vor de Dirk Roosenburgprijs 2017. Ook een project opgeleverd in de gemeenet Eindhoven. Laat het ons weten...
  Eind augustus 2014 zjin Piet Hein Eek / Bouwbedrijf van Gerven begonnen met het verbouwen van het RAG Pompgebouw op Strijp-R. Inmidels zijn de woningen opgeleverd en bewoond... Meer info. Beeld: Piet Hein Eek

  Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG
 • Opgeleverd: Strijp-Z

  In opdracht van SGE Stichting Gezondheidscentra Eindhoven e.o. ontwierpen Molenaar & Bol & Van Dillen Architecten b.v. te Vught dit gezondheidscentrum. Beeld: SGE.

  Opgeleverd: Strijp-Z
 • Opgeleverd: nieuwbouw Karel de Grotelaan

  Een deel van de zogenaamde Aireywijk is vervangen door nieuwbouw. Het gaat om drie appartementengebouwen en een rij eengezinswoningen in de sociale huursector, ontworpen door Van Helmond Zuidam architecten. Beeld: Woonbedrijf. Lees meer...

  Vormgeving en materialisering haken aan op de bestaande architectuur maar zijn onmiskenbaar van nu. Op allerlei manieren is het complex duurzaam gemaakt: isolatiemaatregelen, materiaaltoepassing, installaties, PV, daktuinen en gevelgroen,en (niet onbelangrijk) betrokkenheid van de huurders. Hier een link naar een project. 

  Opgeleverd: nieuwbouw Karel de Grotelaan
 • Van wie is de straat?

  Zaterdag 20 februari is de expositie Van wie is de straat? geopend. De publieke ruimte is uiterst actueel, zeker in Eindhoven. Een aangename verblijfsomgeving een belangrijk visitekaartje van de stad, die tot de top 10 kennisregio's in de wereld wil behoren. Tegelijk lopen de budgetten voor beheer en onderhoud voor diezelde publieke ruimte terug. Ook neemt de balenstelling van burgers voor de directe leefomgeving toe. Stadbewoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand, zijn kritisch over de vormgeving of beginnen eigen initaitieven in de staat... De expositie laat verschillende visies op de straat - onze publieke ruimte - zien. Wie maakt er gebruik van deze publieke ruimte? Wie beheert, wie controleert en wie misbruikt hem? Wie is de eigenaar en welke verantwoordelijkheden brengt dit eigendom met zich mee? Lees meer...

  Het Van Abbemuseum heeft vier gasten uitgenodigd die elk een bepaald aspect van het gebruik van de openbare ruimte uitwerkten. Dit resulteert in heel verschillende bijdragen: de openbare ruimte als plek voor protest (Crimson architectural historians), een typologie van honderd verschillende straten (ZUS), de vormgeving van de publieke ruimte op The Strip in Las Vegas (!melk) en het project Refugee Republic over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp (kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk Jan Visser, geproduceerd door Submarine Channel).
  Alle bijdragen refereren ook aan de legendarische tentoonstelling De Straat die in 1972 plaatsvond in het Van Abbemuseum. Verder heeft het van Abbemuseum en Architectuurcentrum Eindhoven een lezingenserie rond de epositie georgansieerd. Zie middenkolom.

  Van wie is de straat?
 • Nieuwe terminal Eindhoven Airport

  Eindhoven Airport krijgt een nieuwe bagagehal.De nieuwe hal wordt gebouwd aan de rechterkant van de terminal en moet in het tweede kwartaal van 2017 klaar zijn. De Bever architecten maakte het ontwerp... Bron: e52.

  Nieuwe terminal Eindhoven Airport
 • Voortgang Rabobank...

  Op de plek waar voorheen de kenmerkende Rabobanktoren stond verrijst een nieuw duurzaam kantoor dat aansluit op de hedendaagse en toekomstige behoeftes van Rabobank en haar medewerkers. In opdracht van Projectontwikkelaar OVG Real Estate wordt de bouw uitgevoerd door de Volker Wessels bedrijven Boele & van Eesteren, Stam en de Koning en Homij. Bekijk hier een film...

 • Nieuw leven voor ‘t Karregat...

  ’t Karregat (1973) is door de architectencombinatie diederendirrix en architecten|en|en gerenoveerd, met ruimte voor de school, kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen. ’t Karregat, ontworpen door architect Frank van Klingeren, is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door stalen paraplu’s, liet hij vrije ruimte zonder tussenwanden. Er waren  een supermarkt, kleine winkels, basisscholen, een gymzaal en een buurtcentrum. Het gebouw in de wijk Herzenbroeken in Eindhoven kreeg uitgebreide internationale aandacht, maar de experimentele opzet bleek niet goed te werken. Al snel deelden de gebruikers de ruimte zelf in met tussenschotten, totdat de ruimte onder het dak uiteindelijk helemaal was dichtgeslibd. Diederendirrix architecten en architecten|en|en, stonden voor de opdracht het gebouw nieuw leven in te blazen... foto Bas Gijselhart.

  Nieuw leven voor ‘t Karregat...
 • Stationsplein op de schop...

  Het Stationsplein in Eindhoven gaat binnen nu en vijf jaar volledig op de schop. Het moet een entree van de stad met een internationaal elan worden. De verbouwing van het station wordt komende zomer afgerond. Het contrast met de rommelige openbare ruimte buiten is dan veel te groot, zo vindt de gemeente. De omgeving van het station moet juist een verbinding vormen met het centrum. In de plannen komt er een grote fietsenkelder voor 5.000 fietsen. Bovenop deze kelder een parkachtige omgeving waarin ook het beeld van Anton Philips een prominente rol krijgt. Op de parkeerplaats achter het voormalige VVV-kantoor komt een iconisch gebouw. De grond is van de gemeente maar het is de bedoeling dat een externe partij hier iets gaat realiseren. Ook de noordzijde van het station gaat op de lange termijn op de schop. Dat zal volgens de gemeente pas na 2020 zijn. Bron: ED.

  Stationsplein op de schop...
 • Chinees paviljoen Nanjing op Strijp-S in Eindhoven

  De loco-burgemeesters Wu Weiguo en Staf Depla onthulden maandagmiddag, 9 november, het ontwerp van het cadeau van de Chinese stad Nanjing aan zusterstad Eindhoven. Dat gebeurde in een verder erg lege tent op de plaats waar het toekomstige theehuis, restaurant en ontmoetingscentrum gebouwd wordt: de parkeerplaats voor het Videolab aan de Torenallee. De werkelijke start van de bouw van het Nanjing Paviljoen op Strijp-S in Eindhoven zal begin volgend jaar zijn.

  Chinees paviljoen Nanjing op Strijp-S in Eindhoven
 • Nieuwe visiefilm Strijp-S

  Bekijk hier het complete Strijp-S verhaal en waarom Trudo is begonnen aan deze ontwikkeling.

 • Architectuurfietsroute online

  Fietsen langs architectuur in Eindhoven? Sinds 1 september is er online informatie beschikbaar over gebouwen en monumenten.Bekijk hier de website.

Architectuurcentrum Eindhoven
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
T 040 2946845
info@architectuurcentrumeindhoven.nl

Volg het Architectuurcentrum