Prikkelt en inspireert het debat over architectuur, stedelijke ontwikkeling en landschap in Eindhoven en omgeving.

Agenda

Eigen activiteiten

Nieuws

 • DO 18 MEI
  EXCURSIE
  Rotterdam
  9.00-18.00 uur

  zie middenkolom

 • DO 15 JUNI
  LEZING: VAN WIE IS DE STRAAT?
  Van Abbemuseum
  19.00 uur

  zie middenkolom

 • ZA 17 JUNI
  DAG VAN DE ARCHITECTUUR
  Diverse locaties
  11.00-17.00 uur

  zie middenkolom

 • MA 1 mei: Deadline Dirk Roosenburgprijs 2017

  De Dirk Roosenburgprijs is de architectuurprijs van de gemeente Eindhoven. De prijs wordt sinds 1989 namens het College van B&W tweejaarlijks toegekend aan een gerealiseerd ruimtelijk project. Zowel gebouwen (architectuur) als projecten op het gebied van publieke ruimte en groen komen in aanmerking voor nominatie. In 2017 wordt de prijs weer uitgereikt aan een opgeleverd project. Deelname aan de prijs is gratis, wel wordt van de deelnemers verwacht dat er, voor 1 mei 2017, een projectdocumentatie beschikbaar wordt gesteld. Lees meer...

  De nominatiecommissie betstaat uit: Marianne Verhoeven (landschapsarchitect, Verhoeven De Ruijter), Tim van der Grinten (architect, Moodbuilders), Jan Schrevers (architect, OAO), Karin Vissers (architect, Vissers Roelands); Jochem Heijmans (architect, Bureau Jochem Heijmans), Stefan de Bever (architect, De Bever architecten). De nominaties worden bekend gemaakt op donderdag 15 juni. In de jury nemen zitting Janneke Bierman (architect, Bierman henket architecten), Harm Tilman (hoofdredacteur, De Architect), Emile van Vugt e/o Misak Terzibasiyan (architecten, UArchitects), Evelien van Veen (architect, Van Veen Architecten), Pieter van Wesemael (hoogleraar, TU/e).
  De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 28 oktober, tijdens de DDW 2017. De uitreiking gaat gepaard met de Dirk Roosenburglezing, dit jaar wordt deze verzorgd door Floris Alkemade. Neem voor meer informatie contact op met Architectuurcentrum Eindhoven. Dit zijn de winnaars van de prijs sinds 1989:

  1989 Gezondheidscentrum Bellefroidlaan, Jo Coenen
  1991 Verbouwing Plaza Futura Leenderweg, Harry de Beer en Bert Staal
  1993 Kantoor Sociale Woningstichting Europalaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1995 Kinderdagverblijf Minoes Mortierlaan, Marx & Steketee architecten
  1997 Woongebouw met geluidsscherm Jeroen Boschlaan, Thomassen Vaessen Architecten
  1999 Verbouwing de Witte Dame Emmasingel, Dirrix Van Wylick Architecten
  2001 Centrum Blixembosch, De Architectengroep Rijnboutt; Ruijssenaars; Hendriks; Van Gameren; Mastenbroek
  2003 Faculteit Bouwkunde TU/e Vertigo, diederendirrix, Bert Dirrix
  2005 Kantoren en appartementen Baekelandplein, diederendirrix, Paul Diederen
  2007 Jongerencentrum Dynamo Catharinaplein, diederendirrix, Bert Dirrix
  2009 Verbouwing Lichttoren, awg architecten  / Spilcentrum Hangar Meerhoven, diederendirrix, Bert Dirrix
  2011 Park Meerland inclusief bruggen en gemaal, Atelier DUTCH; Daf Architecten; Van Helmond | Zuidam architecten
  2013 Anton en Gerard, diederendirrix Paul Diederen; Jo Coenen Coenen/Sättele architecten
  2015 Spilcentrum ’t Hofke, UArchitects

 • DI 2 mei opening expositie: Pierre Cuypers

  De Eindhovense Sint-Catharinakerk bestaat dit jaar 150 jaar! En dat wordt gevierd, met exposities, lezingen, muziek en meer… Dinsdag 2 mei opent een bijzondere expositie over Pierre Cuypers (1827-1921), de beroemde architect van de kerk.
  De expositie vertelt aan de hand van tekeningen en objecten het verhaal van het ontwerp voor de Sint-Catharinakerk. Cuypers was nog een vrij jonge architect, begin dertig, toen hij de ontwerpen voor de kerk maakte. De tekeningen, vaak voorzien van handgeschreven aantekeningen, illustreren zijn persoonlijke betrokkenheid bij de bouw van de Eindhovense kerk. Lees meer...

  Verder zijn er unieke kerkelijke objecten te zien die zijn vervaardigd in Atelier Cuypers-Stolzenberg. Een werkplaats die Cuypers samen met zakenman François Charles Stoltzenberg (1805-1875) oprichtte en die volledige kerkinterieurs produceerde en leverde. Ook aan de Sint-Catharinakerk. Veel ging echter verloren door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De getoonde objecten, gevonden op zolders en in kelders, tonen de creativiteit van Cuypers als ontwerper en het vakmanschap van de beeldhouwers, schrijnwerkers en decorateurs van Atelier Cuypers-Stolzenberg. Architectuurcentrum Eindhoven is betrokken bij de samenstelling en productie van deze bijzondere expositie, vanaf dinsdag 2 mei te zien tijdens openingstijden van de kerk. 

  DI 2 mei opening expositie: Pierre Cuypers
 • DO 18 mei architectuurexcursie: Rotterdam

  Wie aan Rotterdam denkt, denkt meteen aan architectuur: De Markthal, het nieuwe station, De Rotterdam, Het Timmerhuis… maar ook: stoere havengebouwen, fraaie vergezichten over het water en bedrijvigheid van nieuwe ondernemingen. Donderdag gaan we op pad en bezoeken we onder leiding van deskundige gidsen: Verhalenhuis Belvédère, Katendrecht, Het Timmerhuis, het stationsgebied en meer. Deelname aan deze dagexcursie bedraagt 60 euro. Meld je hier vast aan… Lees meer over het programma...

  10.30     11.00     Ontvangst RDM Kantine voor koffie/thee

  11.00     12.00     Presentatie Cor van Asch, transitie haven en RDM Rotterdam

  12.00     12.50     Rondleiding RDM Rotterdam door rondleiders thema innovatie

  12:50     13:00     Vertrek naar Katendrecht

  13:00     14:00     Lunch in Verhalenhuis Belvédère

  14:00     15:00     Korte Katendrecht tour

  15:00     15:20     Vertrek naar gebied Timmerhuis/station

  15:20     16:00     Architectuurwandeling Timmerhuis (OMA) naar station (West8 etc.)

  16:30     18:00     Vertrek bus terug naar Eindhoven

  *Tijden bij benadering

  DO 18 mei architectuurexcursie: Rotterdam
 • ZO 28 mei: excursie Wederopbouwerfgoed

  Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven, Eindhoven in Beeld en de gemeente Eindhoven presenteren op zondag 28 mei een boekje over de Eindhovense wederopbouwwijken. De presentatie in het Erfgoedhuis wordt gevolgd door een bustour door diverse wijken. Meer info volgt.

 • DO 15 juni lezing: de leesbare stad

  Mijksenaar helpt elke dag miljoenen mensen hun weg te vinden. Sinds 1990 is het Amsterdamse bureau als wayfinding consultant verantwoordelijk voor Schiphol Airport. Wereldwijd gezien als het ultieme voorbeeld in de luchthavenbewegwijzering, waarmee Mijksenaar verschillende prijzen heeft gewonnen. Maar het bureau doet meer. Met de mens als uitgangspunt is het op uiteenlopende gebieden actief. Van integrale oplossingen voor transport hubs, musea en ziekenhuizen tot projecten in de publieke ruimte. Het binnenstedelijke publieke domein is een actueel en uitdagend onderzoeks- en ontwerpterrein voor Mijksenaar. Hoe vinden 'locals, regulars en visitors’ eenvoudig en prettig hun weg in de stad? Wat zijn de beste oplossingen om de stedelijke omgeving optimaal ‘leesbaar’ te maken?

  Donderdag 15 juni, 19.00 uur, Van Abbemuseum, auditorium. Entree: € 5,- Aanmelden/kaartjes

 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur

  De jaarlijkse Dag van de Architectuur vindt dit jaar in Eindhoven plaats op zaterdag 17 juni. Dan lanceert Architectuurcentrum Eindhoven de 'Staalkaart Wonen', een kaart met fietsroute langs nieuwe en opmerkelijke Eindhovense woonarchitectuur. Ook zijn er op uiteenlopende tijdstippen deskundige rondleidingen door nieuwe woongebouwen, waaronder The Student Hotel, Space-S, de woonwijk Meerhoven en de TU/e campus. In mei wordt het programma op de website van Architecuurentrum Eindhoven bekend gemaakt. Foto: Patrick Meis.

  ZA 17 juni Dag van de Architectuur
 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur TU/e Campus

  Rondleiding wonen op de TU/e, door projectteam Campusplan Eindhoven en dienst Huisvesting TU/e: Office Winhov ontwierp met Office Haratori (Zürich) en BDG Architecten Aurora, een nieuwe studentenflat op de TU/e campus. Bijzonder is dat alle vloeren, badkamers en installaties zijn geprefabriceerd, waardoor het woongebouw in een heel korte bouwtijd is gerealiseerd. Maar er gebeurt meer op de campus…
  start 11.00 uur: meld je hier aan 

 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur The Student Hotel

  Rondleiding The Student Hotel, door The Student Hotel: The Student Hotel opende in februari 2017 de deuren en werd ontworpen door Oresti Sarafopoulos van het bureau OZ. De toren is 76 meter hoog. The Student Hotel biedt zowel kamers voor een kort als een lang verblijf. De horeca is voor iedereen toegankelijk. start 13.00 uur: meld je hier aan: 

 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur Philips Lighting

  Rondleiding Wonen Philips Lighting, door diederendirrix architectuur & stedenbouw en Buro Lubbers: Het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting biedt nu plek aan meer dan 600 lofts en appartementen. Voor de gevels ontwierp diederendirrix een bijzondere nieuwe oplossing van grote schuifbare puien in een opvallende gouden kleur. Aan de noordzijde komt nog de eveneens door diederendirrix ontworpen woontoren ‘Onyx’. Het stedenbouwkundige plan is van Buro Lubbers.
  Start 14.00 uur: meld je hier aan: info@architectuucentrumeindhoven.nl

 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur Space-S

  Rondleiding Space-S, door Architectuurcentrum Eindhoven mmv bewoners Space-S. Create your own SPACE-S! met deze slogan startten Woonbedrijf en Vestide deze bijzondere ontwikkeling. Samen met toekomstige bewoners is het gehele complex met ruim 400 wooneenheden ontworpen. Lofts, appartementen en woon-werkunits met tal van collectieve voorzieningen en tuinen. In co-creatie met stedenbouwkundig bureau Urhahn; Inbo Architecten; Conversation Next (communicatie); Rutger Buch (procesbegeleiding) en 12N Stedenbouw (klantsturing).  Start 15.00 uur, meld je hier aan: 

 • ZA 17 juni Dag van de Architectuur Waterrijk

  Rondleiding diverse woonprojecten Waterrijk door FAAM architects mmv Bloom vastgoedcreatie. Waterrijk is opgedeeld in zogenaamde landschappelijke en stedelijke kamers. De landschappelijke kamers zijn gesitueerd op de plek van de voormalige tankoefenbanen met de kenmerkende camouflagebossen. De bebouwing bestaat uit vrijstaande wooneenheden. De stedelijke kamers daarentegen ontlenen hun vorm aan vrij gevormde woonhoven, een soort binnenstebuiten gekeerde stadsblokken. Start: 15:00 uur meld je hier aan: 

 • ZA 9 en ZO 10 september Open Monumentendag

  De jaarlijkse Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 9 en 10 september 2017. Het thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Meer info volgt. 

 • Architectuur en de ziekte van Parkinson

  De ziekte van Parkinson is een slopende ziekte. Architect Bob Graat is 56 jaar en heeft de ziekte. 15 jaar geleden kreeg hij het slechte nieuws te horen. Inmiddels woont hij bij zorgorganisatie Vitalis en is daar een van de jongste bewoners. Maar ondanks zijn beperkingen is duidelijk dat er nog steeds een architect schuil gaat in Bob.Voor het project Kunstblok reden om hem te vragen 6 weken lang een expositie bij de zorgorganisatie op locatie te vullen. Een uitdaging die Bob maar wat graag aanging. Waar nodig misschien met wat hulp van collega architect Peter Hoesbergen en het Architectuurcentrum Eindhoven. “Misschien zijn we als individu minder zelfredzaam, maar samen met anderen, die ook met beperkingen moeten leven, kunnen we best veel”, aldus Bob. Lees meer...

  Bob Graat studeerde ooit bouwkunde aan de TU/e. Na zijn studie begon hij in 1992, samen met partners J. Kielen en K. Holzel het bureau BV Architectuur en Stedenbouw. Hij ontwierp scholen, woningen en woonhuizen. Maar gezondheidscentra waren ook onderdeel van hun portfolio. Nu kan hij niet meer werken aan zijn eigen projecten en woont hij volledig verzorgd bij Vitalis. Maar met Kunstblok is duidelijk dat een vuurtje in hem is aangestoken. Het project Kunstblok heeft al meerdere kunstenaars en designers een podium gegeven om een expositie in te vullen. Het is eigenlijk een soort reizend mobiel atelier. Het initiatief reist langs tuinen van Vitalis locaties en brengt hiermee kunst bij ouderen. De invulling die Bob eraan gaat geven die blijft nog een paar dagen geheim....  

  Architectuur en de ziekte van Parkinson
 • Opegeleverd: busstaton Winkelcentrum Woensel

  Het busstation in Woensel is klaar en open. Vanaf vier perrons is er om de paar minuteneen bus naar het centraal station pakken. Het onwetrp is van bureau Wagemaker uit Rosmalen. Foto Patrick Meis.

  Opegeleverd: busstaton Winkelcentrum Woensel
 • Debat The Student Hotel...

  The Student Hotel is met zijn markante hoogte het nieuwe icoon van de studentenstad Eindhoven. Op maandag 1 mei organiseert Studievereniging CHEOPSx een lezing- en debatavond over hoogbouw en The Student Hotel. Tijdens de avond komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het realiseren van hoogbouw, nieuwe vormen van studentenhuisvesting en de toekomst van de Eindhovense skyline. Luuk Janssen en Pieter Houwen van adviesbureau Tielemans vertellen over het constructief ontwerp van The Student Hotel. Daarbij zal John Bosch van Sarafopoulus ingaan op het architectonisch ontwerp. Bovendien gaat Cees Donkers van gemeente Eindhoven uitgebreid in op het hoogbouwbeleid van de gemeente Eindhoven. Maandag 1 mei 2017, 18:30 aanvang in The Student Hotel Eindhoven. Toegang: 5 euro. Aanmelden kan via info@cheops.cc

   

  Debat The Student Hotel...
 • Uncover the City in het Albert van Abbehuis

  Uncover the City verkent de relatie tussen maatschappij en de ruimte waarin deze bestaat. Deze tentoonstelling legt  steden bloot als een verscheidenheid van artistieke en culturele praktijken. De stad is gedefinieerd als een centrum van bewoning, handel en cultuur. Een stad is gebouwd op een verscheidenheid van complexe systemen. Hoe individuen verschillende steden verkennen, waarnemen, internaliseren en ervaren vormt de basis van deze tentoonstelling. De expoistie is de zien in het Albert van Abbehuis, Openingstijden Donderdag - Zondag: 13:00 - 17:00. Datum: Tot en met Zondag 9 April, 2017.

  Uncover the City in het Albert van Abbehuis
 • Explore Atlas

  Nieuwsgierig naar het nieuwe Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven? Bezoek dan ‘Explore Atlas’. Deze tentoonstelling geeft een kijkje in de toekomst van het Hoofdgebouw. De expo is te bezichtigen in gebouw Vertigo van de faculteit Bouwkunde, van 10 april tot en met 26 mei 2017. De Wielen 1 (groene loper 6), 5612 AZ Eindhoven, open tijdens onderwijsuren. Voor het ontwerp tekende Team V. Meer info

  Explore Atlas
 • Cursus VR-technieken voor architecten

  Vanaf eind april 2017 gaat Enversed in haar virtual reality experience center in het Veemgebouw op Strijp-S speciale cursussen aanbieden aan architectenbureaus. Doel: zelf VR ervaringen te kunnen maken. Enversed  doet dit met Unreal Engine 4. Dit programma geeft architecten ook toegang tot nieuwe interactieve manieren van visualisatie én klantinteractie. Meer info. 

 • Opgeleverd: tuinhuisje van Caspar Schols

  Dit uitschuifbare tuinhuis ontwierp Caspar Schols voor zijn moeder. Het is gemaakt van hout, glas en staal. In het tuinhuisje moest onder meer genoeg ruimte bieden voor optredens, etentjes voor twintig gasten en je moest er te kunnen slapen. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal niet te kunnen in het compacte huisje, maar schijn bedriegt, zoals dit filmpje illustreert. Het project is aangemeld voor de Dirk Roosenburgprijs 2017... Inzenden kan tot 1 mei...

  Opgeleverd: tuinhuisje van Caspar Schols
 • Winnaars van 'Eindhoven Metropolis 2066' online

  Wordt Eindhoven over 50 jaar echt een stad met een ring van wolkenkrabbers? Of vormen Eindhoven , Son en Breugel, Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo samen één stad en liggen er in hun achtertuin ‘gestapelde boerderijen’, om ruimte te besparen? Onder de titel ‘Eindhoven Metropolis 2066’ daagden Dick Bouman en Patrick Wiercx ontwerpers uit met vorostllen te komen... de winnaars presenteren hun ideeën op een eigen website... 

 • Opgeleverd: Scholengroep Het Plein

  Atelier PRO ontwierp de renovatie en vernieuwing de voormalige Tweede Technische School aan de Rondweg. Twee scholen gebruiken nu het gebouwcomplex: Vakcollege Eindhoven (voormalig Pleincollege de Burgh) en Aloysius De Roosten. De verbouwing werd in juli van dit jaar opgeleverd. Meer info.

  Opgeleverd: Scholengroep Het Plein
 • Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood

  Diederendirrix architectuur & stedenbouw ontwierp voor hockeyclub Oranje-Rood een opvallend paviljoen. Bijzonder is de grote luifel opgebouwd uit houten gelamineerde liggers in een driehoekig raster, ondersteund door enkele kolommen. De structuur loopt van buiten door naar binnen en zorgt voor een bijzonder interieur met vrij zicht op de velden. Foto: Arthur Bagen

  Opgeleverd: Clubhuis Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood
 • Opgeleverd: kantoor Össur

  De nieuwbouw van Össur werd ontworpen door Dreessen Willemse. Het gebouw huisvest het hoofdkantoor van Össur Europe met opslag, 110 werkplekken en een opleidingscentrum. Centraal in het ontwerp ligt Össur World, het restaurant waar de werknemers samen werken, lunchen en vergaderen. Deze centrale ruimte staat door een vide in contact met alle afdelingen op de verschillende verdiepingen. Het interieur ondersteunt functiegerelateerd werken, en is eveneens ontworpen door Dreessen Willemse, in samenwerking met Aarts & Co.

  Opgeleverd: kantoor Össur
 • Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen

  De Eindhovense binnenstad moet groener worden met meer stadstuinen, en er moeten meer evenementen worden gehouden. Dat vinden burgemeester en wethouders. Het college heeft nieuwe plannen voor de binnenstad gemaakt. Daarbij is ook advies gevraagd aan ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees meer...

  De gemeente wil vooral een groenere binnenstad, met meer tuinen en parken. Daarbij mag ook water meer ruimte krijgen, met een grotere rol voor de riviertjes de Dommel en de Gender. Daarnaast krijgen voetgangers, fietsers en energiezuinig openbaar vervoer voorrang boven de auto. Ook moeten er meer evenementen naar de binnenstad worden gehaald om de levendigheid te vergroten. Verder wil het college het centrum meer kleur geven door slimme en innovatieve projecten ruim baan te geven. Met technologische snufjes zou de binnenstad aangenamer of mooier moeten worden gemaakt.Eindhoven groeit de afgelopen jaren, en het college wil uiteindelijk dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen en werken. Nu al worden studentenverenigingen overgehaald om naar het centrum te verhuizen, om de levendigheid te vergroten.De nieuwe plannen voor de binnenstad worden na de zomer voorgelegd aan de Eindhovense gemeenteraad. Bron: Studio040

  Stadsbestuur wil groenere binnenstad met meer evenementen
 • Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus

  Dit nieuwe flatgebouw met studentenwoningen op de TU/e campus is ontwerpen door WINHOV. Het is onderdeel van de herinrichting van de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en is gesitueerd aan de noordzijde van de campus op de grens van het Dommeldal. Het gebouw is verdeeld in drie schijven, waarbij het zwaartepunt van het volume aan de campuszijde ligt. De verfijnde opbouw van de gevel spiegelt het gebruik van grid structuren op de campus. Uitgangspunt voor het ontwerp is betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op zowel het niveau van het gebouw als van de individuele woning. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de toepassing van grote ramen en in de over dimensionering van publieke ruimtes. Het gebouw heeft een rationele en duurzame opzet. Vloeren en dragende sandwich gevels zijn uitgevoerd in beton elementen, badkamers zijn geprefabriceerd en installaties zijn efficiënt ingepast. Dit resulteert in een korte bouwtijd waarbij toekomstige aanpassingen in het gebouw mogelijk blijven.

  Opgeleverd: studentenhuisvesting TU/e campus
 • Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R

  Strijp R, het terrein van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips, wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. Voor ontwikkelaar Amvest heeft Houben/Van Mierlo het plan ontworpen voor ‘Veld 7.2’. Op basis van de voorliggende stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan is een bijzondere woningtypologie ontwikkeld, waarin meerdere woningen samen een ‘urban villa’ vormen. Lees meer...

  De specifieke schakeling van steeds twee of drie woningen geeft elke woning een oriëntatie op minimaal drie buitengevels, en daarmee een hoogwaardige woonkwaliteit met gevels, balkons en terrassen gericht op ruime privé tuinen en het schakelpark.De architectuur is geïnspireerd op de voormalige industriële gebouwen op het terrein, maar tevens op de beroemde villa’s van Mies van der Rohe en de geschakelde woningen in de Eindhovense schrijversbuurt. De contour van de geschakelde woningen kent veel hoeken, wat nog versterkt wordt door de toepassing van gemetselde schoorstenen in het centrum van de belangrijkste woonvertrekken. Hierdoor hebben de samengestelde volumes een bijzondere, rijke profilering. Bron: Houben en Van Mierlo.

  Opgeleverd: Urban Villa's Strijp-R
 • Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG

  We zijn begonnen met het samenstellen van de projectenlijst vor de Dirk Roosenburgprijs 2017. Ook een project opgeleverd in de gemeenet Eindhoven. Laat het ons weten...
  Eind augustus 2014 zjin Piet Hein Eek / Bouwbedrijf van Gerven begonnen met het verbouwen van het RAG Pompgebouw op Strijp-R. Inmidels zijn de woningen opgeleverd en bewoond... Meer info. Beeld: Piet Hein Eek

  Opgeleverd: renovatie van het Pompgebouw RAG
 • Van wie is de straat?

  Zaterdag 20 februari is de expositie Van wie is de straat? geopend. De publieke ruimte is uiterst actueel, zeker in Eindhoven. Een aangename verblijfsomgeving een belangrijk visitekaartje van de stad, die tot de top 10 kennisregio's in de wereld wil behoren. Tegelijk lopen de budgetten voor beheer en onderhoud voor diezelde publieke ruimte terug. Ook neemt de balenstelling van burgers voor de directe leefomgeving toe. Stadbewoners nemen steeds vaker het heft in eigen hand, zijn kritisch over de vormgeving of beginnen eigen initaitieven in de staat... De expositie laat verschillende visies op de straat - onze publieke ruimte - zien. Wie maakt er gebruik van deze publieke ruimte? Wie beheert, wie controleert en wie misbruikt hem? Wie is de eigenaar en welke verantwoordelijkheden brengt dit eigendom met zich mee? Lees meer...

  Het Van Abbemuseum heeft vier gasten uitgenodigd die elk een bepaald aspect van het gebruik van de openbare ruimte uitwerkten. Dit resulteert in heel verschillende bijdragen: de openbare ruimte als plek voor protest (Crimson architectural historians), een typologie van honderd verschillende straten (ZUS), de vormgeving van de publieke ruimte op The Strip in Las Vegas (!melk) en het project Refugee Republic over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp (kunstenaar Jan Rothuizen, multimediajournalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk Jan Visser, geproduceerd door Submarine Channel).
  Alle bijdragen refereren ook aan de legendarische tentoonstelling De Straat die in 1972 plaatsvond in het Van Abbemuseum. Verder heeft het van Abbemuseum en Architectuurcentrum Eindhoven een lezingenserie rond de epositie georgansieerd. Zie middenkolom.

  Van wie is de straat?
 • Architectuurfietsroute online

  Fietsen langs architectuur in Eindhoven? Sinds 1 september is er online informatie beschikbaar over gebouwen en monumenten.Bekijk hier de website.

Architectuurcentrum Eindhoven
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
T 040 2946845
info@architectuurcentrumeindhoven.nl

Volg het Architectuurcentrum