actualiteit

Van Gogh Nationaal Park

‘Het Van Gogh Nationaal Park is het eerste nationaal park nieuwe stijl’, kopte National Georaphic op 16 oktober 2024. Het park is geen afgesloten natuurgebied met een hek eromheen, maar een geïntegreerd landschap waar natuur, cultuur en stedelijke gebieden samensmelten.

Al tijdens de Eindhoven Sessies in 2020, onder meer georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven, stond dit concept centraal, waar prominente sprekers zoals Adriaan Geuze en Hanneke Kijne het idee van Brabant als een nationaal park naar voren brachten. Zij benadrukten het cruciale belang van het landschap voor zowel de identiteit als de ruimtelijke ontwikkeling van de regio. Geuze en Kijne stelden dat groene structuren essentieel zijn voor klimaatbestendige steden. Dergelijke gebieden dragen bij aan wateropslag, verkoeling en biodiversiteit, zoals te zien is bij de Groene Corridor en de Dommelzone in Eindhoven. Daarnaast pleitte Kijne voor een integrale aanpak waarin ruimtelijke uitdagingen en klimaatuitdagingen worden gecombineerd, bijvoorbeeld door daken van logistieke centra te benutten voor landbouw of recreatie.

Het Van Gogh Nationaal park beslaat een gebied van 100.000 hectare, tussen Breda in het westen en Helmond in het oosten. Zoals de naam al verklapt, vind je er tientallen monumenten die verwijzen naar Brabants beroemdste kunstschilder: Vincent van Gogh. Nu het park officieel is gepresenteerd, rijst de vraag: wat betekent dit voor Eindhoven en de regio? Het park fungeert als een katalysator voor zowel economische als ecologische vooruitgang in de provincie. Het versterkt het vestigingsklimaat voor bedrijven, terwijl het ook de ecologische structuren verbetert. Zoals Kijne in 2020 al betoogde, is juist de verbinding tussen landschap en economie essentieel voor de toekomst van de regio.

Tijdens het gesprek over ‘Groei en de Regio’ op 26 november in Natlab, gaan we dieper in op dit onderwerp met Anne Seghers, stedenbouwkundige en ruimtelijk strateeg bij Ruimtevolk. Seghers wijst erop dat het “nieuwe” vaak al diepgeworteld is in het DNA van een gebied. Een stelling die ook Gijs van den Boomen onderschrijft. Hij is landschapsarchitect en directeur van Kuiper Compagnons, en ook te gast op 26 november bij de lancering van het nieuwe meerjarenprogramma van Architectuurcentrum Eindhoven. Het begrijpen van de bodem en de historische ruimtelijke patronen helpt bij het maken van toekomstgerichte keuzes.

Het Van Gogh Nationaal Park is een perfect voorbeeld van zo’n aanpak: het park bouwt voort op bestaande ecologische en culturele structuren om een duurzaam toekomstverhaal te creëren voor de regio. Deze synergie tussen ecologie, economie en cultuur biedt een krachtige verhaallijn voor de verdere groei van de Brainport regio, waar stedelijke ontwikkeling en natuur hand in hand gaan.

Bron: Willeke van Doorn, ‘Van Gogh Nationaal Park is het eerste nationaal park’, National Geographic 2024, 16 oktober. 

Datum bericht: 30 oktober 2024

Tekst: Stan Jansen

Beeld: Van Gogh nationaal Park 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox