actualiteit

42 procent extra ruimte voor water en groen

Door natuurlijke en semi-natuurlijke systemen tot op gebouwniveau door te trekken, kunnen steden tot 42 procent extra ruimte creëren voor water en groen. Dat stelt architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco in een onderzoek naar duurzame ontwerpprincipes in 22 grote Europese steden.

Volgens Gijs Meijer, adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco, biedt regeneratief ontwerpen een oplossing voor stedelijke biodiversiteitsproblemen. ‘Door natuur integraal onderdeel te maken van ontwerpen, kunnen we milieuschade beperken en de biodiversiteit versterken’, zegt Meijer. Hij wijst erop dat volgens het Europees Milieuagentschap 81 procent van de beschermde habitats in Europa in slechte staat verkeert, terwijl slechts 9 procent enige verbetering toont.

Sweco illustreert de mogelijkheden van regeneratief ontwerpen met het voorbeeld van buurtschap Te Veld in Eindhoven. Hier zijn woningen in clusters geplaatst, passend in het natuurlijke landschap. Het ontwerp richt zich op het vasthouden van regenwater, het gebruik van inheemse planten en het herstel van bodem- en watersystemen. Dit leidt niet alleen tot een natuurinclusieve woonomgeving, maar versterkt ook de biodiversiteit.

In het rapport doet Sweco negen aanbevelingen aan beleidsmakers om regeneratief ontwerpen breder toe te passen. Naast het gebruik van inheemse planten en het creëren van ruimte voor lokale voedselproductie, wordt gewezen op het belang van ecologische corridors. Deze corridors verbinden natuurrijke gebieden en dragen bij aan een robuuster ecosysteem. Daarnaast blijft de 3-30-300-regel een belangrijk instrument om groene stedelijke leefomgevingen te bevorderen.

Datum bericht: 11 december 2024

Beeld: Sweco

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox