Hoe kan Eindhoven haar Creatieve Hotspots behouden?
Eindhoven staat bekend om haar creatieve zones zoals Strijp-S, Sectie C, Microlab en het TAC. Zones die een belangrijk bijdrage leveren aan het succes van de Dutch Design Week. Dit jaarlijks evenement, dat meer dan 350.000 bezoekers trekt, biedt een podium aan 2.500 ontwerpers verspreid door de stad. Twee weken na het evenement blijft de vraag: hoe behouden we de creativiteit in de stad met de huidige groeiplannen?
De locaties zijn niet alleen uitvalsbases voor het tonen van werk, maar ook ‘echte’ werkplaatsen. Sectie C is bijvoorbeeld een plek waar ontwerpers én makers samenkomen. Nu deze broedplaats gaat verkleuren door woningbouw, ontstaat ook de vraag hoe gentrificatie de sociale en culturele diversiteit van deze plekken zal beïnvloeden. Het behoud van ruimte voor de oorspronkelijke gebruikers is essentieel om de creatieve gemeenschap niet te verdringen.
De gemeente Eindhoven biedt bij het TAC (Temporary Art Center) een voorbeeld van hoe creatieve werkplekken behouden kunnen blijven. Gelegen aan de Vonderweg en de Ventoselaan, wordt het TAC momenteel herontwikkeld via een publiek-private samenwerking, met plannen voor 250 woningen, 80 ateliers, studio’s en een expositieruimte. Door de TAC-organisatie als mede-eigenaar te betrekken, zijn de ateliers beschermd tegen extreme huurverhogingen. Dit laat zien hoe de stad kan groeien zonder de unieke plekken voor makers en ontwerpers te verliezen.
Dit model zou ook kunnen werken voor andere creatieve broedplaatsen zoals Sectie-C, waar gebruikers en bewoners actief betrokken worden bij de toekomstige plannen. Het gebiedskader van Sectie-C richt zich op het verbeteren van duurzaamheid en woningbouw, met behoud van de creatieve broedplaatssfeer en ruimte voor zelfrealisatie van bewoners en gebruikers. Hier laat de gemeente merken dat deze plaatsen en haar gebruikers belangrijk zijn voor de stad.
Een ander voorbeeld is Strijp-R, waar Piet Hein Eek zijn werkplaats heeft aan de rand van een woonwijk. Dergelijke initiatieven laten zien dat werken en wonen op vernieuwende manieren geïntegreerd kunnen worden. Hamit Karakus en Anke van Hal spraken in 2020 over het belang van creatief nadenken over de stad van de toekomst: een stad die ruimte biedt diverse doelgroepen en functies. Het is dus cruciaal dat Eindhoven blijft erkennen wat deze creatieve hotspots bijdragen aan de stad, niet alleen als culturele broedplaatsen, maar ook als motoren van innovatie en aantrekkingskracht voor talent en bedrijven. Het bieden van ruimte aan deze plekken kan bijdragen aan een toekomstbestendige, dynamische stad.
Op maandag 9 december staan we stil bij de toekomst van Sectie C. Lees hier meer over deze bijeenkomst.
Tekst: Stan Jansen
Afbeelding: Sectie- C tijdens DDW 2022, Max Kneefel