Being Development maakt vaart met de ontwikkeling van het VDMA-terrein. Het bestemmingsplan komt eind februari al in de gemeenteraad aan de orde, aan het einde van dit jaar zal het plan zodanig uitgewerkt zijn dat de bouwvergunning kan worden aangevraagd. Dan kan in de eerste helft van 2023 gestart worden met bouwen, als er geen bezwaarprocedures meer hoeven worden gevoerd. De oplevering is dan ongeveer 3,5 jaar later.
De Zusterflat aan de Vestdijk krijgt in het VDMA-plan toch een woonfunctie. Onder meer daardoor kunnen in totaal ongeveer 700 tot 750 woningen gebouwd worden bij de herontwikkeling van het voormalige garagebedrijf. Being en architectenbureau OMA wonnen in 2019 de tender voor de herontwikkeling van het VDMA-terrein aan de Vestdijk. Twee jaar zijn er nodig geweest om het ontwerp uit te werken, plattegronden te tekenen, marktonderzoek te doen, huurders en kopers voor de commerciële ruimtes te zoeken en overleg te voeren met omwonenden, bedrijven in de buurt en erfgoedstichtingen.
In het plan dat er nu ligt zijn behalve de 700 tot 750 woningen ook 33.000 vierkante meter werkruimtes, creatieve bedrijven, horeca en andere commerciële functies opgenomen. Meest opvallende elementen van het ontwerp zijn een stadsbos van zo’n 3500 vierkante meter en de woontorens van 105 en 95 meter. In het plan vorm de zogenaamde Loop, een openbare baan die vanaf de begane grond langs de diverse planonderdelen beweegt, een belangrijk verbindend element.
Tot de start van de bouw zal er op het terrein al van alles te beleven zijn onder de titel Join the Stage. Binnenkort hoopt de horeca-uitbater in de voormalige Hub aan de Vestdijk open te gaan. Deze lente volgt een activiteitenprogramma. Op de binnenplaats staat inmiddels een maquette van het plan. Tijdens de Dag van de Architectuur, met als thema stadsgroen, hopen we ook mensen hier te kunnen ontvangen en rondleiden.
Uit het flora- en fauna-onderzoek is naar voren gekomen dat de ontwikkelaar voor de bouw vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zal moeten herhuisvesten. Daarvoor is een oproep aan Eindhovenaren gedaan, vertelt Meuris. Inmiddels hebben 170 bewoners aangegeven dat ze een huisje willen voor een van die vogelsoorten. Visualisatie: VDMA / Being / OMA.