Dinsdag 26 november presenteren we onze plannen voor het nieuwe jaar… Te gast zijn Anne Seghers en Gijs van den Boomen.
Anne Seghers is door Architectuurcentrum Eindhoven uitgenodigd om het jaarprogramma 2024-2025 vorm en inhoud te geven. Zij werkt als stedenbouwkundige en ruimtelijk strateeg én is partner bij het adviesbureau Ruimtevolk, dat gevestigd is in Utrecht. In haar plan van aanpak schrijft ze:
‘We signaleren dat het gesprek over de groei en ontwikkeling van de Brainport-regio al vele jaren wordt gevoerd, maar dat dit gesprek veelal binnen strategische kringen blijft. Daarnaast signaleren we ook dat in deze gesprekken over de groei van de regio soms een stevig fundament mist over waar de regio vandaan komt en waarom de regio zich op een bepaalde manier heeft ontwikkeld. Als we langs verschillende verhaallijnen naar de ontwikkeling van de Brainport-regio kijken, welke patronen vallen dan op?
Wat nu bijvoorbeeld als een nieuwe stap voor de regio voelt, met allerlei sentimenten die daarbij komen kijken, is – als je beter kijkt – feitelijk al verankerd in het DNA van het gebied. Dit soort vragen en antwoorden bieden belangrijke haakjes om keuzes en afwegingen voor de toekomst van de regio beter te begrijpen, te duiden en te vertalen in handvatten waar je als stedenbouwkundige, architect of bewoner ook mee aan de slag kunt. Kortom: het narratief van de ontwikkeling van de regio mag een veel prominentere positie krijgen in de toekomstgesprekken over de regio.’
Gijs van den Boomen neemt al een voorschot op deze uitspraak. Hij is landschapsarchitect en directeur van Kuiper Compagnons, maar groeide ook op in de regio en kent daardoor de cultuur van innovatie en informeel ondernemen. Bij Kuiper Compagnons is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse projecten en initiatieven op het gebied van stedenbouw, landschap en architectuur, én werkte hier onder meer aan het project Land met een plan, In zijn visie zou de toekomstige groei van Brainport in ieder geval geënt moeten worden op het bestaande landschap en de bodem. Iets wat planoloog De Casseres al in de jaren 1930 deed. Zijn uitbreidingsplan voor Groot-Eindhoven uit 1930 is gebaseerd op een verkeersnet met ringwegen én het bestaande groensysteem met beekdalen.
Datum bericht: 4 oktober 2024/ 28 oktober 2024
Beeld: Uitbreidingsplan Eindhoven en regio, J.M. de Casseres, 1930