Op maandag 20 november presenteerden Amvest, Hurks en BPD in een overvol auditorium van Natlab hun plannen voor de stationslocatie. Dit voorjaar werd bekend gemaakt dat District E, het voorstel van ontwikkelaar Amvest, zal worden gerealiseerd in het gebied tussen het station, The Student Hotel en de binnenstad. Maar ook de andere twee projecten vertellen hun eigen en ook opmerkelijke verhaal over deze plek en de toekomst van de stad. Hieronder een beknopt verslag met links naar de projecten.
Als Eindhoven ergens zijn gezicht als toptechnologie regio en designstad kan tonen dan is het wel bij het station. ‘Het is de entree van de stad en de verbinding met de rest van de wereld’, zoals wethouder Staf Depla het formuleerde. De ambities zijn hoog. En, het waren ook niet de minste partijen die door de gemeente werden uitgenodigd om mee te doen aan een tender en een voorstel voor de locatie te ontwikkelen.
Hurks vastgoedontwikkeling presenteerde het plan start. (spreek uit startpunt). Een voorstel dat in samenwerking met Barcode architects werd ontwikkeld. Hurks had veel vooronderzoek gedaan, en had zelfs de business case voor het plan rond. De focus bij de conceptontwikkeling lag op het ontwikkelen van een echt icoon, een landmark, dat zich op het netvlies van de bezoekers van Eindhoven zou kunnen vastzetten. Een opmerkelijk ontwerpaspect de grote vitrine midden in het gebouw. Deze publiek toegankelijke ‘etalage’ kan op verschillende manieren kan worden geprogrammeerd, maar met een accent op het zichtbaar maken van design en technologie. Deze film toot het ontwerpvoorstel. Bekijk hier een film met visies op behoeftes van Brainport Eindhoven…
BPD ging in zee met OMA en ontwikkelden het concept E ‘con (E’connected). OMA benaderde de vraag sterk vanuit de stedelijke context. Een belangrijk aspect in dit concept is de zichtlijn tussen het centraal station en de Lichttoren, ooit ontworpen door Dirk Roosenbrug, de opa van Rem Koolhaas, de oprichter van OMA. Aan weerszijden van deze zichtcorridor bevinden zich twee bouwmassa’s, waarvan een met een hoogbouwtoren met woningen met een hoogte van 195 meter. In de andere bouwmassa bevinden zich o.m. een hotel een publieke tuin. In hoogte is het gebouw in drie zone’s verdeeld. Er is sprake van een publiek deel vanaf maaiveldniveau, een stedelijk deel vanaf 20 meter tot ongeveer 42 meter en een hoger interregionaal deel met voornamelijk uiteenlopende (koop)appartementen. Opmerkelijk waren ook enkele innovaties, zoals de zonneschoorsteen, de windturbines op de woontoren, het intelligente parkeersysteem, fijnstofcollectoren en waterzuiveringsystemen. Bekijk hier een film van het ontwerp.
Amvest maakte een plan met Powerhouse Company en ZUS. Het ontwerp District E bestaat uit drie torens met in de onderbouw tal van publieksfuncties en ontmoetings- en presentatieruimtes voor de Brainport-industrie. Voor de gewenste dynamiek op deze plek in Eindhoven is een sterk programma nodig in een open gebouw met een ‘ademende’ openbare ruimte. De programmering komt in handen van een curatorgroep, waarin economische en culturele spelers de programmering helpen bepalen en up to date houden. De ruimtes zijn flexibel. Omwille van de actualiteit zijn ze eens in de zoveel jaren opnieuw in te delen en in te richten. Zo kan het programma van activiteiten ook over vele jaren nog relevant zijn. De fijnmazige structuur van de binnenstad wordt doorgezet op het Stationsplein. De indrukwekkende torens waaieren op de eerste vijf verdiepingen met groene terrassen uit naar de stad en de bezoekers, waardoor de windval eveneens wordt beperkt. In 2019 zal gestart worden met de verbouwing van het stationsplein. Het is de bedoeling in 2022 alles klaar te hebben. Hier meer info over District E. Gepubliceerd: 21 november 2017